5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na uygun şekilde sahipsiz hayvanların kısırlaştırma, aşılama, beslenme, bakım ve tedavilerini yapıyor ve mikroçip yöntemiyle elektronik ortamda kayıt altına alıyor.

Sokak hayvanları, sahiplenmek isteyen kişilere bu işlemlerin ardından sahiplendiriliyor. Şayet sahiplendirilemiyorsa sahipsiz hayvanlar bulundukları alana yeniden bırakılarak alışık oldukları ortam içerisinde hayatlarını sürdürüyorlar. Trafik kazası ve acil yaralanma vakalarına karşılık nöbetçi ekipler, Anadolu ve Avrupa Yakası’nda yer alan bakım evlerinde tüm resmi tatiller ve mesai saatleri sonrasında da destek vermeye devam ediyor.

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, 467 personel, 34 hayvan nakil aracı ve 81 veteriner ile çalışmalarını aralıksız sürdürüyor; hem hayvanlar için daha sağlıklı bir ortam yaratıyor hem de İstanbulluların daha güvende olmasını sağlıyor.

İBB Veteriner Hizmetleri’nde 2019’dan Bugüne

  • İBB Veteriner Hizmetleri’nde bugüne kadar toplam 768 bin 850 hayvan muayene edildi ve tedavi gereken hayvanların bakım ve tedavisi yapıldı.
  • 244 bin 580 hayvana mikroçip takılarak kayıt altına alındı.
  • 2 bin 855 hayvan sahiplendirildi.
  • 243 bin 5 hayvan aşılandı.
  • 147 bin 385 hayvan kısırlaştırıldı.
  • 2 bin 72 adet şikayet değerlendirildi.
  • 2 bin 57 adet ev hayvanı satış, pansiyon ve üretim işletmesi denetlendi.
  • 6 bin 494 kurban satış ve kesim yeri denetlendi.
  • Farklı okullarda 33 bin 281’den fazla öğrenciye eğitim verildi.
  • Hatay’da deprem bölgesinde kalınan süre boyunca 4 ton mama ile besleme çalışmaları yapılarak 3 bin 22 hayvana tedavi ve muayene, 38 hayvana ise operasyon yapıldı.


Vetbüs Araçları ve Hayvan Refahı Denetim Aracı İle Mobil Hizmet

Sahipsiz hayvanların tedavi ve aşılamalarının yerinde yapılabilmesi ve kontrolsüz hayvan hareketlerinin mikroçip üzerinden takip edilerek önlenmesini sağlayan iki Vetbüs aracı ve hayvan satış yerleri ve şikayet üzerine sahipli hayvanların refahını denetleyen hayvan refahı denetim aracı ile İstanbul’un her noktasına kesintisiz hizmet verilmeye devam ediyor.


Çiftçilerin de Yanındayız

İstanbul’daki hayvancılığı desteklemek için 116 çiftçiye buzağı bakımı ve beslenmesi, 30 çiftçiye süt hijyeni ve sanitasyon eğitimi verdik. İstanbul’da küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilere milyonlarca kilogram kuzu besi yemi desteği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilere sığır ve manda süt yemi desteği, arıcılık yapan üreticilere ise arı yemi desteği verildi. Deprem bölgesinde yer alan çiftçilere ise büyükbaş hayvanlar için 390 ton yem desteği verildi.


İBB Veteriner Hizmeti Nerede?

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde 1 Hayvan Aşılama ve Tedavi Ünitesi, 1 Hayvan Hastanesi ve Bakımevi ve 5 Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı bulunuyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili bakım evleri ve tedavi merkezlerinin yanı sıra Şile’de yer alan Arıcılık Merkezi ve Büyükada’da At Ahırları’nda çalışmalarını sürdürüyor.


İBB Veteriner Cebeci Hayvan Hastanesi ve Bakım Evi

Toplamda 4 bin metrekarelik açık ve kapalı alanda kurulan İBB Cebeci Hayvan Hastanesi ve Bakım Evi’nin 143 hayvan kapasitesi bulunuyor. Sultangazi Cebeci’de yer alan tesise 0212 453 73 72 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.


İBB Veteriner Fatih Hayvan Aşılama ve Tedavi Ünitesi

İBB Fatih Hayvan Aşılama ve Tedavi Ünitesi’nde sahipsiz hayvanlar için aşılama ve tedavi hizmeti veriliyor.

Adres: İtfaiye Caddesi Su Yolu Sokak No:1 Fatih
İletişim: 0212 453 73 71


İBB Veteriner Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ve Bahçeli Yaşam Alanı

2015 yılında faaliyete başlayan İBB Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ve Bahçeli Yaşam Alanı’nda aynı anda 1.500’e yakın sahipsiz hayvana bakım ve barınma hizmeti sağlanabiliyor. 350 bin metrekare alan içerisinde yer alan İBB Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ve Bahçeli Yaşam Alanı’na 0(212) 453 73 75 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Adres: Kısırkaya Plaj yolu Sarıyer
İletişim: 0212 453 73 75


İBB Veteriner Gümüşdere Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ve Bahçeli Yaşam Alanı

2018 yılında açılan İBB Gümüşdere Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ve Bahçeli Yaşam Alanı, 3 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 377 bin metrekare alan üzerinde 1.250’ye yakın hayvana ev sahipliği yapıyor.

Adres: Kısırkaya Plaj Yolu Sarıyer
İletişim: 0212 453 73 70


İBB Veteriner Tepeören Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ve Bahçeli Yaşam Alanı

Acil durumlarda 7 gün 24 saat hizmet veren birimlerimizden birisi olan İBB Tepeören Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ve Bahçeli Yaşam Alanı’nda yaklaşık 1240 sahipsiz hayvanın bakım ve tedavileri yapılıyor. Aynı zamanda Eylül 2023’te kedi ve köpek olmak üzere iki tane triyaj ünitesi bulunan bakım evinde ön muayene yapılarak kırık şüphesi olan hasta hayvanların röntgen bölümüne sevki yapılıyor.

Adres: Ballıca Yolu Pendik
İletişim: 0216 586 55 21


Orhanlı Sahipsiz Hayvan Bahçeli Yaşam Alanı

Orhanlı, Tuzla’da yer alan İBB Orhanlı Sahipsiz Hayvan Bahçeli Yaşam Alanı, yaklaşık 500 hayvanın sağlıklı şekilde bakılabileceği donanımlara sahip şekilde hizmet veriyor. 15 bin metrekare alana kurulu İBB Orhanlı Sahipsiz Hayvan Bahçeli Yaşam Alanı 2012 yılından beri faaliyetini sürdürüyor.


Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi

Acil durumlarda ve 7 gün 24 saat boyunca hizmet veren birimlerimizden birisi olan İBB Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi, 2020 yılında faaliyetine başladı. 372 hayvan kapasiteli İBB Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi, 3 bin 850 metrekaresi kapalı olmak üzere 16 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor. Ekim 2023’te ise bu bakım evinde Köpek Eğitim Sahası hizmete açıldı.

Adres: Mimarsinan Mahallesi Eski Çöplük Yolu Eyüpsultan
İletişim: 02120 453 73 19


Şile Arıcılık Merkezi

Şile Arıcılık ve Arı Ürünleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Şile Belediyesi ile birlikte işletilen Şile Arıcılık Merkezi’nde hem İstanbullu arı yetiştiricileri merkezde ham bal kavanozluyor veya kolonilerini besleyebilmek için kek yapabiliyor hem de arıcılıkla ilgili eğitimler veriliyor.

Telefon: 0212 453 73 00
Adres: Yeniköy Mah. Yeniköy Cad. No:45 Yeniköy/ŞİLE


Büyükada At Ahırları

Büyükada’da uygun olmayan koşullarda çalıştırılan atların satın alınma süreci 2020 yılında başladı ve satın alınan atlar için uygun ve sağlıklı ahırlar inşa edildi. 1179 atın 859 tanesi kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversitelere ve kulüp ve hayvancılığı destek çerçevesinde sahiplendirildi. Sahiplendirilemeyen atların ise bakımı İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılmaya devam ediyor. At Ahırları 11.00 – 15.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Telefon: 0212 453 73 00
Adres: Büyük Tur Yolu 34970 Büyükada/ADALAR


Kurban Satış ve Kesim Yerleri

İstanbul’da İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nün belirlediği beş kurban satış ve kesim yeri bulunmaktadır. Alibeyköy, Ferhatpaşa, Kayaşehir, Paşaköy ve Kurnaköy’de bulunan kurban satış ve kesim yerleriyle ilgili adres ve iletişim bilgilerine https://tarim.ibb.istanbul/veteriner-hizmetleri-mudurlugu/ web sitesi üzerinden erişebilirsiniz.

İBB Veteriner Hizmeti Randevu Alma


Sokakta yardıma ihtiyacı olan bir hayvan gördüğünüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Alo153 Çözüm Merkezi üzerinden İBB Veteriner Hizmeti’ne bağlanabilirsiniz. Kısırlaştırma ve aşılama gibi hizmetler için 0212 453 73 74 numaralı VETRANDEVU hattından randevu alabilirsiniz.