İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ tarafından hayata geçirilen İBB Dijital Deneyim Müzesi, interaktif üniteleriyle ziyaretçilerini büyülü bir dünyaya götürüyor.

Her yaştan sanatseverin ilgi odağı haline gelen Dijital Deneyim Müzesi’nde sanal ve artırılmış gerçeklik, dokunmatik ekranlar ve dijital medya gibi birçok farklı ve etkileşimli teknoloji yer alıyor. Tüm teknolojilere ait yazılımların Türk yazılımcılar tarafından geliştirildiği müzede yapay zeka, kızılötesi, derinlik algılama sensörleri, sanal gerçeklik ve etkileşimli ekranlar gibi birçok farklı teknoloji bulunuyor.

Ziyaretçilerin her gelişlerinde farklı bir deneyim yaşaması için özelleştirilen alanların yer aldığı Dijital Deneyim Müzesi, hikaye anlatımı, bilgi vericiliği deneyimletmesi ve hayal ettirmesi gibi özellikleri ile Avrupa’nın en kapsamlı deneyim sunan müzesi kabul ediliyor.

Dijital Deneyim Müzesi’nde Neler Var?

2 bin metrekarelik geniş bir alanda yer alan Dijital Deneyim Müzesi, ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmak için her detayı düşünülerek tasarlandı. TUCE  Investment iş birliği ile yaratıcı konsept içerik tasarımları Project İstanbul imzası taşıyan Dijital Deneyim Müzesi’ne giden ziyaretçiler, farklı alanlarda gözlem yapmanın ötesine geçerek sanat ve teknolojinin merkezinde yer alma fırsatı yakalayacak.

Dijital Oda

Dijital Deneyim Müzesi’nin girişindeki ilk durak olarak konumlanan Dijital Oda’da yenilikçi teknolojilerle donatılmış ve tamamı Türkiye’den yazılımcılar tarafından geliştirilen birçok sistem yer alıyor. Temaya uygun bilgi içerikleri sunulan Dijital Oda’da ziyaretçiler hem oyun oynayarak keşfediyor hem de müzede yer alan sonraki deneyimlere hazırlanma şansı yakalıyor.

  • Timeline Laser Wall: Kronolojik olarak Nikola Tesla’nın hayatının dönüm noktalarını ziyaretçilere sunan tasarım.
  • IR Interactive Wall: Elektrik akımları ile etkileşimli ve eğlenceli zaman geçirilmesini sağlayan pano.
  • SlideScreen: Nikola Tesla’nın önemli icatlarının sergilendiği mekanik ve dijitali bir arada sunan etkileşimli pano.
  • Dijital Mekanik Duvar: Tesla’nın icatlarından bazı örneklerin yer aldığı duvar enstelasyonu.
  • 32’’ Touch Screen: Tesla’nın patentlerinin sergilendiği ve ne amaçla kullanıldıklarını anlatan pano.
  • 98’’ Touch Screen: Ekranda yer alan çizim içerisinde gizli olan objelere dokununca Tesla’nın hayatından örneklerin görülebildiği etkileşimli ekran. 

Sanal Gerçeklik Odası 

Dijital Deneyim Müzesi’nin sanal gerçekliğinin kalbinin yer aldığı Sanal Gerçeklik Odası, teknolojinin geldiği son noktayı 25-30 kişilik gruplarla deneyimleyebilme fırsatı sunuyor. Sanal gerçekliğin sınırlarını zorlayan odada yer alan ziyaretçiler, birbirlerinin avatarını görerek sanal dünyada birbirleriyle etkileşim kurabiliyor. Sanal gerçeklik deneyimine sosyal bir etkileşim de kazandıran Sanal Gerçeklik Odası, yaşanan deneyimi unutulmaz bir boyuta taşıyor.

Zamanın Ötesinde: Nikola Tesla

Karanlık ve şimşekli bir gecede başlayan ve yaklaşık olarak 9,5 dakika süren bu deneyimde Tesla’nın doğduğu geceden Tesla’nın eğitim hayatına ve Amerika yolculuğuna giden birçok farklı zamana tanıklık edilir. Nikola Tesla’nın yalnızlığı, bilinç altının karmaşası gibi birçok farklı duygu ve deneyime sanal olarak eşlik edilir.

Sürükleyici Deneyim Odası

Avrupa’nın en büyük immersive deneyim odası olarak öne çıkan Sürükleyici Deneyim Odası’nda 30 adet 4K projeksiyon cihazı yer alıyor. 400 metrekarelik alanda ve 400 kişilik kapasiteye sahip bu geniş alan, müzenin hem bir öğrenme hem de bir etkileşim merkezi yapan en güçlü alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Sürükleyici Deneyim Odası’nda yer alan duvar ve zemin projeksiyonlarıyla ziyaretçiler kendilerini temanın içerisinde buluyor.

Bir Dehanın Sanal Serüveni: Nikola Tesla

Kendi İçinde Başlangıç, Yükseliş, Kaosun Düzeni, Elektrik, Kablosuz Enerji, Frekans ve Hayal isimli bölümlerin yer aldığı mapping gösterisi, Tesla gibi bir dâhinin zihninde yolculuk edilmesine olanak sağlıyor. Gösteriler; frekans, elektrik ve uzay kavramlarını görsel ve işitsel efektlerle güçlendirerek farklı bir dünyanın kapılarının aralıyor.

Dijital Koridor

Sürükleyici Deneyim Odası’ndan çıkan ziyaretçileri Artırılmış Gerçeklik Odası’nda taşıyan bir alan olarak konumlanan Dijital Koridor, sadece bir koridor olarak değil deneyimler arası da bir geçiş yapılmasına olanak sağlıyor. Dijital Koridor’da etkileşimli bir zemin ve minik ziyaretçiler için yerleştirilen interaktif bir duvar ekranı bulunuyor.

Artırılmış Gerçeklik Odası

Yüksek çözünürlüklü ve tavandan zemine her alanı kaplayan LED ekranların yer aldığı Artırılmış Gerçeklik Odası, zamanda yolculuğun farklı bir versiyonunu ziyaretçilerine sunuyor. Artırılmış Gerçeklik Odası’nda yer alan görsel düzenlemeler, müze ziyaretçilerini izlemenin ötesine götürerek çarpıcı bir deneyim yaşanmasına olanak sağlıyor. 20 kişilik kapasiteye sahip bu oda, 70 metrekarelik bir alanda sanat ve teknoloji sevenleri buluşturuyor.

İstanbul Boğazı Macerası

Artırılmış Gerçeklik Odası’nda gösterimi devam eden İstanbul Boğazı Macerası, Haliç’ten başlıyor. Hikayelerle zenginleştirilen bu dijital kurguda Bizans altınlarından Medusa’ya ve Ceneviz teknelerine kadar İstanbul’un tarihinden gelen birçok simge yer alıyor.

Dijital Deneyim Müzesi Nerede?

İBB Dijital Deneyim Müzesi, İstanbul Sütlüce’de Haliç’in kıyısında yer alıyor. 2 bin metrekarelik alanda ve aynı anda 400 kişi ağırlama kapasitesine sahip dijital müzeyi Örnektepe Mah. İmrahor Cad. No:7 Sütlüce / Beyoğlu / İstanbul adresinde ziyaret edebilirsiniz.

Dijital Deneyim Müzesi’ne otobüsle gitmek için birçok seçenek bulunuyor. Eminönü yönünden gelmek istiyorsanız 47,47Ç, 47E ve 47N numaralı belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Taksim yönünden; 36T numaralı hat ile, Topkapı yönünden 41ST numaralı hat ile ve Sultanahmet – Dolmabahçe arasında TB1 hattı ile Beyoğlu Sütlüce’deki müzemize ulaşabilirsiniz. Daha detaylı durak ve saat bilgisi almak için İETT’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Dijital Deneyim Müzesi’ne minibüsle gitmek istiyorsanız Topkapı – Seyrantepe güzergahlı minibüsleri kullanabilirsiniz.

İBB Dijital Deneyim Müzesi’ne metrobüsle gitmek istiyorsanız Halıcıoğlu durağında indikten sonra minibüs veya otobüse binerek müzemize ulaşabilirsiniz.

Dijital Deneyim Müzesi’nin önünde bulunan otobüs durağının adı Miniatürk durağıdır.

Dijital Deneyim Müzesi’ne Nasıl Girilir?

İBB Dijital Deneyim Müzesi’ne giriş yapmak için bilet satın almanız gerekmektedir. DDM için bilet almak isterseniz dijitaldeneyimmuzesi.com adresi üzerinden Bilet Al sekmesinden ilgili yönlendirmeleri takip edebilirsiniz. Müze girişinde de hızlı satış kiosku üzerinden bilet alabilirsiniz.

İBB Dijital Deneyim Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için Müze Kart geçmemektedir. 65 yaş üstü ve 5 yaş altı misafirlerimiz için girişler ücretsizdir. Ücretsiz ve indirimli müze girişleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için müzenin internet adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dijital Deneyim Müzesi Ne Zaman Açık?

İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi’ni haftanın her günü açıktır. 09.00 – 18.00 çalışma saatleri arasında müzemizi ziyaret edebilirsiniz. Belirtilen saatlerin dışında ve kurumsal etkinlikler için ziyaret etmek isterseniz kurumsalsatis@kultur.istanbul mail adresi üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

Dijital Deneyim Müzesi’ne 0 212 222 28 82 numaralı telefon üzerinden ulaşabilirsiniz.

Dijital Deneyim Müzesi İstanbul Kitapçısı

İBB Kültür AŞ tarafından açılan Dijital Deneyim Müzesi’nin yanında ayrıca İstanbul Kitapçısı’nın bir şubesi de yer alıyor. İstanbul Kitapçısı Dijital Deneyim Müzesi şubesinde tarihten araştırmaya edebiyattan kültüre kadar birçok alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi yayınlarına ait kitapların yanı sıra seçkin yayınevlerinden yayınlanan geniş bir yelpazede kitap seçeneği bulunuyor. İstanbul Kitapçısı, Dijital Deneyim Müzesi ziyaretçilerinin kahvelerini yudumlarken kitapları inceleyebildikleri keyifli bir alan ortaya çıkarıyor.