2019 yılından bugüne kadar İstanbul’un kültür mirasını gün yüzüne çıkarmak, şehrimizi kültür, sanat ve yaratıcılıkla baştan sona çevrelemek için canla başla çalıştık. Sanatsal faaliyetleri her kesimden her yaştan insana ulaştırmak ve sadece şehir merkezlerinde değil şehrin en ücra köşelerinde bile sanatla insanları tanıştırmayı ve sanata olan ilgiyi artırmayı hedefledik. Sanatla bir araya geldik, sanat üretimini destekledik, sanatçılarımıza yer açtık. Yeni dönemimizde de hedefimiz; sanat üreticilerinin eserlerini şehrin her yanında gördüğümüz, sokaklarından müzik yükselen, parklarında meydanlarında sahneler, sergiler kurulan bir İstanbul. Bu İstanbul’u ortaya çıkarmak ve sanatın, yaratıcılığın birleştirici gücüyle bir araya gelen İstanbulluları görmek; bu hedefimizi gerçekleştirmek için 10 maddelik planımızı açıkladık:

             1-  100 Kültür Bölgesi ve 200 Kültür Mekânı Oluşturacağız

İstanbul’da 100 kültür bölgesi ve 200 yeni kültür mekânı kazandıracak, kültür yönetiminde yeni bir dönemi başlatacağız. Maçka’dan Kadıköy’e, Haliç’ten Yedikule’ye oluşturacağımız kültür bölgeleriyle İstanbulluların, İstanbul’un neresinde yaşıyor olursa olsun sanata erişimini her noktada sağlayacağız. Azatlı Baruthanesi Kültür Bölgesi ve Ünalan Kültür Bölgesi de bu alanda İstanbul’a hizmet edecek çekim merkezleri haline getirecek, sanatı merkezden alıp İstanbul geneline yayacağız.

             2-  40 Yeni Kütüphane Açacağız

Geçtiğimiz dönemde açtığımız modern ve teknolojik yeni kütüphanelerimize ek olarak yeni nesil kütüphanelerimizin sayısını 100'e çıkartacağız. Özellikle gençler için kütüphanelerimizde keyifli çalışma alanları ortaya çıkarmaya devam edecek, kitap sevgisini şehrin her yanına taşıyacağız. Kütüphanelerimiz ve yeni müzelerimizle beraber, 300.000 kitap barındıran dünyanın en hacimli İstanbul Kitapçısı'nı da İstanbullularla buluşturacağız. Bu İstanbul Kitapçısı’nda İstanbulluların her konuyla ilgili aradığı kitaplara erişimini kolaylaştıracağız.

Kütüphanelerimizin yanında 2 yeni açık hava etkinlik alanı ve toplamda 60.000 m² fuar alanını da İstanbulluların hizmetine açacağız. Yedikule Gazhanesi, 5.000 kişilik amfisiyle yeni açık hava etkinlik alanlarımızdan birisi olacak. Böylece Tarihi Yarımada’ya da yeni bir açık hava etkinlik alanı kazandırmış olacağız.

             3-  50.000 Etkinlikte 50 Milyon Seyirciye Ulaşacağız

Yılda 10.000 etkinlik yapacak, 5 yılda etkinlik sayımızı 50.000’e çıkaracağız. Düzenlediğimiz 50.000 etkinlik ile 50 milyon seyirciye ulaşacak, şehrimizi etkinliklerle dünya çapında izlenen bir noktaya ulaştıracağız. Uluslararası Sanatçı Rezidansı’nı kuracağız. Ayrıca Kültürel Diplomasi Birimi’nin yürüttüğü çalışmalar ile İstanbul’u dünya arenasında yer sahibi yapacağız.

             4-  İstanbul’u Festivaller Şehri Yapacağız

Yılda 100 festival düzenleyerek İstanbul’u bir “Festivaller Şehri” yapmayı hedefliyoruz. Sadece ulusal etkinlikler değil uluslararası festivallerle de İstanbul’u bir etkinlik merkezi haline getireceğiz. Gençlik Orkestraları Festivali, Dans Festivali, İstanbul Edebiyat Festivali, Bosphorus Festivali, Haliç Festivali, 23 Nisan Çocuk Festivali, Etnik Müzik Festivali gibi birçok farklı festivalde İstanbullularla bir araya gelecek, festival coşkusunu hep birlikte yaşayacağız.

             5-  Her Yıl 100 Yeni Sergi Açacağız

Restore ederek açtığımız ve açmaya devam ettiğimiz yeni müze, etkinlik ve sergi alanlarını kamusal alan olarak kullanmaya devam edecek, eğitici ve deneyim odaklı sergilerle bu alanlarımızı farklı disiplinlere açacağız. Bir yılda 100 sergi açacak, 5 yılda ise toplam 500 sergiye ulaşacağız. Böylece sanatın her alanını İstanbul’un bu büyüleyici kamusal alanlarına aktaracağız.

             6-  Her Yerde, Herkese Kültür Sanatı Ulaştıracağız

İstanbul’un sadece merkezini değil, tüm ilçelerini ve hatta tüm mahallelerini kültür sanatla buluşturacağız. Tıpkı bugüne kadar olduğu gibi gezici kültür sanat organizasyonlarımızla semt semt, mahalle mahalle gezeceğiz. Gezici Çocuk Şenlikleri, Semt Festivalleri, Şehir Tiyatroları Gezici Sahne, Cumhuriyet Otobüsü, Kadınlar Matinesi, Semtimde Orkestra ve Gezici Film Festivali gibi projelerimizle İstanbulluları kendi mahallelerinde sanatla buluşturmaya devam edeceğiz.

             7-  100.000 Çocuğa Sanat Eğitimi Vereceğiz

İstanbul’daki çocukların sanatla olan ilişkisini güçlendirmek ve sanata ilgi ve yeteneği olan gençlerin erken yaşta keşfedilmesine önayak olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda 100.000 çocuğumuza sanat eğitimi verecek, çocukları sanatla tanıştıracağız. 39 ilçeye yayacağımız çocuk sanat merkezleri açacak, çocukların buralarda eğitim almalarını sağlayacağız. Bu sanat merkezlerimizde yetişen ve sanatla ilgili çocuklarımızın sürecini devam ettirmesini sağlayacak İBB Sanat Akademisi’ni kuracağız. Harbiye, Beyoğlu, Tuzla ve Çekmeköy’de olmak üzere açacağımız 4 adet İBB Sanat Akademisi’nde gençlerimizin sanat yolculuklarında yanlarında olacağız. 

             8-  5.000 Öğrenciye Destek Verecek, Sanatçılara 100 Milyon TL Kaynak Sağlayacağız

İstanbul’daki genç müzisyenlerimiz için burs desteği verecek, sanatlarıyla daha rahatça ilgilenmelerini sağlayacağız. Genç Müzisyenlere Destek Bursumuzla 5 yıl boyunca toplam 5.000 öğrencimize destek olacağız.

Sanatçılara üretimlerini kolaylaştıracak kaynakları sağlayacağız. Kültür ve Sanat Proje Desteğimizle sanatçılara 5 yılda 100 milyon TL değerinde kaynak sağlayacağız.

             9-  İKAM ve İBB Müzik Çalışmaları Merkezi

İKAM – İstanbul Kültür Araştırmaları Merkezi’ni açacak, şehrimizin kültür-sanat potansiyelinin ortaya çıkmasına İstanbul Kültür Araştırmaları Merkezi ile öncülük edeceğiz.

Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihinde bir ilke daha imza atacak, tüm orkestraları aynı merkezde bir araya getirecek İBB Müzik Çalışmaları Merkezi’ni kuracağız. Burada orkestralar hem prova yapabilecek hem de etkinlikler düzenlenebilecek.

             10-  Bağımsız Sanat Alanları Ortaya Çıkaracağız

Sanatçılara çalışma alanı sağlayacak, ihtiyacı olan sanatçılara, çalışmalarını yapacağı bir alan kullanımı sunacağız. Sanat mekânlarımızı kentimizdeki sanat girişimlerinin kullanımına açacağız. (İKPM) İstanbul Kültür Politikaları Merkezi’ni açacak; sinema, müzik, tiyatro ve kültürel alanlarda çalışmaların güçlendirilmesini sağlayacağız. Sinema, müzik ve tiyatro dışında yayıncılar, yazarlar ve gazetecilere özel tasarladığımız ve alanı kullanacak meslek gruplarına yönelik imkânlar sunacak olan Kitap Kent’i açacağız.