İstanbul’un uzun yıllar ihmal edilen sporla ilgili eksiklerini tamamlamak için yola çıktık; Türkiye’nin ilk Spor Master Planı’nı yaptık. Bu planla hem İstanbul’u Avrupa Oyunları ve Olimpiyatlara hazırlamak için büyük ölçekte adımlar atmayı hem de sporu ve amatör sporcuları desteklemeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda İstanbulluları spora yönlendirmek ve her yaştan kentlinin spor yaparak daha sağlıklı bir şehir olması yolunda adım atmayı amaçlıyoruz.

İşte bu hedefler doğrultusunda ortaya koyduğumuz projelerimizi 10 başlık altında topladık:

             1-  2027 Avrupa Oyunlarının Ev Sahibi: İstanbul

2027 Avrupa Oyunları’nı İstanbul’a getirdik; böylece 2036 Olimpiyatları için referans olmasını sağlıyoruz.

Tamamladığımız projeler, yaptığımız yatırımlar ve geliştirdiğimiz organizasyon kapasitesiyle İstanbul’u 2027 Avrupa Oyunları’na hazırladık ve onayımızı aldık. Yaklaşık 30 branştan ve 48 ülkeden gelecek olan 6.000 sporcuyu misafir edeceğimiz Avrupa Oyunları’nı İstanbul’a getirmek spor ve turizm alanında İstanbul’un önünü açacak. Avrupa Oyunları’na 2027 yılında ev sahipliği yapacak, böylece Avrupa Oyunları sayesinde İstanbul’a Olimpiyatlar yolunda da çok önemli bir referans ortaya koymuş olacağız.

            2-  2036 Olimpiyatları Adayı: İstanbul

2036 Olimpiyatlarına İstanbul’u hazırlamak için birçok yatırım yapacağız. 2019’dan bu yana spora yaptığımız yatırımlara sporcu yetiştirme merkezi ve sporcu köylerini ekleyecek, sporcuların kendi branşlarında müsabakalara hazırlanabileceği alanlar ortaya çıkaracağız.

İstanbul’a özlemini çektiği Olimpiyat Oyunları’nı biz getireceğiz. Olimpik ve Paralimpik Sporcu Yetiştirme Merkezi’ne ek olarak Avrupa ve Anadolu Yakası’nda farklı bölgelerde olmak üzere toplam 10.000 kişilik sporcu köyü kuracağız. Yetiştirme merkezi ve sporcu köylerini Olimpiyat öncesi ve sonrasında aktif olarak kullanacağız.

            3-  12 Adet Çok Amaçlı Spor Kompleksi Yapacağız

2019’dan beri yaptığımız gibi İstanbulluları daha kaliteli spor tesisleriyle buluşturmaya, herkes için spor tesisleri açmaya devam edeceğiz. 12 çok amaçlı spor kompleksimizi daha hayata geçirecek, onlarca farklı branşta hizmet vereceğiz. Böylece İstanbulluların 12 yeni merkezimizde sporla olan bağını güçlendireceğiz.

12 yeni spor tesisimizde, basketbol, yüzme, tenis, boks, kış sporları, voleybol, atletizm gibi pek çok branşta hizmet verecek; sporseverleri modern, yeni nesil ve hijyenik merkezlerimizde ağırlayacağız.

Yeni yapacağımız spor tesisleri:

  • Sarıyer Arena
  • Maltepe Arena
  • Ümraniye Buz Sporları Merkezi
  • Küçükçekmece Atakent İBB Spor Kompleksi
  • İstinye Spor Kompleksi
  • Tuzla Aydınlı Spor Kompleksi
  • Çekmeköy Spor ve Yaşam Merkezi
  • Bağcılar Ebubekir Spor Merkezi
  • Büyükçekmece Pınartepe Spor Merkezi
  • Silivri Buz Sporları Merkezi
  • Esenyurt Yüzme Havuzu
  • Beşiktaş Levazım Yüzme Havuzu

            4-  7 Semt Spor Merkezi İnşa Edeceğiz

Avrupa Yakası’nda Fatih, Şişli, Bahçelievler’de, Anadolu Yakası’nda Üsküdar, Sancaktepe, Kartal ve Ataşehir’de farklı branşlarda hizmet veren semt spor merkezleri açacağız. Açacağımız bu 7 semtteki 7 spor merkezinde amatör sporcuları ve amatör spor kulüplerini destekleyeceğiz. Aynı zamanda semt spor merkezlerinde sporcuların yaşadıkları yerle ilgili bağlarını da güçlendirmiş olacağız.

Hizmete açacağımız semt spor merkezleri:

  • Ataşehir İçerenköy Spor Tesisi
  • Bahçelievler Koca Sinan Spor Tesisi.
  • Fatih Güreş İhtisas Kulübü
  • Kartal Cevizlik Komşuluk Meydanı Yüzme Havuzu ve Fitness Salonu
  • Sancaktepe Safa Tepesi Spor Tesisi
  • Şişli Kuştepe Spor Tesisi
  • Üsküdar Küçüksu Spor Salonu

            5-  Jimnastik ve Atletizmde Uluslararası Tesisler Açacağız

Atletizm ve jimnastik sporlarıyla ilgilenen sporcularımızı unutmadık. İstanbul’un her iki yakasına kuracağımız tesislerle atletizm ve jimnastikte uluslararası müsabakalara ve sporculara ev sahipliği yapacağız.  

Uluslararası standartlarda inşa edeceğimiz Beylikdüzü Atletizm Pisti ve Pendik Kurtköy Uluslararası Jimnastik Salonu projemizle İstanbul bu iki branşta önemli tesislere kavuşacak.

            6-  1 Büyük, 21 Mini Su Sporları Merkezi Açacağız

Her yanı denizle çevrili İstanbulumuza yakışacak şekilde 15 ilçemize 21 mini su sporları merkezi ve Maltepe’de büyük su sporları merkezi açacağız. 21 mini bir büyük su sporları merkezimizle İstanbul’u su sporları kenti yapacağız.

Maltepe Su Sporları Merkezi’nin yanı sıra 15 ilçede açacağımız mini su sporları merkezlerimiz sayesinde su sporlarıyla ilgilenmek isteyen İstanbulluları spor ve denizle buluşturacağız.

            7-  İstanbul’a 1.000 Yeni Spor Tesisi Kazandıracağız

İstanbul’da bisiklet kullanımının artmasını sağlamak, hem çevremizi korumak hem de açık havada spor alışkanlığını desteklemek için 1.050 kilometrelik bisiklet yolu yapacağız. 1.050 kilometrelik bisiklet yolumuzun 210 kilometresi ise hizmete açtığımız yemyeşil Yaşam Vadileri ve Doğal Yaşam Parkları’nda yer alacak.

Bisiklet yolumuza ek olarak yine İstanbulluları açık alanda sporla buluşturacak 1.000 yeni spor tesisi kuracağız. Tenis kortları, halı saha, voleybol ve basketbol sahalarını içeren 1.000 yeni spor tesisini İstanbul’a kazandıracağız. Sadece spor salonlarında, kapalı alanda değil açık alanda; sokakta, parkta, mahallede veya sahilde spor yapılmasını yaygınlaştırmak için harekete geçeceğiz.

            8-  115 Okula Spor Salonu Yapacağız

Spor alışkanlıklarının küçük yaşta, okulda kazanılması gerektiğinin bilincindeyiz. Bu bilinçle İstanbul’daki okullara spor salonu kazandırmaya hızla devam edeceğiz. 115 okula yepyeni spor salonları yapacağız. İstanbul’daki öğrencileri sporla buluşturacağız; İstanbul’daki her öğrencinin spor yapabilmesine olanak sağlayacağız.  

            9-  17 Branşta Ücretsiz Spor Eğitimi Vereceğiz

Spor disiplinini genç İstanbullulara aşılamak için harekete geçeceğiz. 250 bin öğrenciye 17 branşta ücretsiz spor eğitimi vereceğiz. İlköğretim ve ortaöğretimde okuyan 250 bin öğrencimize vereceğimiz eğitimlerin branşlarını öğrencilerin ilgi duydukları sporlara yönelik olarak belirleyeceğiz. E-spor kulübü açacağız, e-spor ligi oluşturacağız. Okullar arasında turnuvalar düzenleyerek lige katılım sağlayacağız.

            10-  1.000 Noktada Eğitmen Eşliğinde Spor Etkinlikleri Düzenleyeceğiz

 

Açık hava spor etkinliklerimizin sayılarını artırarak İstanbullularla buluşmaya artık çok daha fazla noktada devam edeceğiz. Ücretsiz açık hava spor etkinliklerimizi 390 profesyonel eğitmenle gerçekleştireceğiz. 1.000 farklı noktada gerçekleştireceğimiz etkinliklerde grup halinde ve açık havada spor yapmanın tadını çıkaracağız. İstanbul genelindeki 1.000 farklı noktada düzenleyeceğimiz ücretsiz açık hava spor etkinliklerimize ek olarak gezici spor ekipleri kuracağız. Gezici spor ekiplerimizle yaşlılara özel spor programları gerçekleştireceğiz. Her mahallede düzenleyeceğimiz özel spor programları ile spor yapmak isteyen her yaştan İstanbulluyla İstanbul’un sokaklarında buluşacağız.