İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak sosyal destek projelerimizin yanı sıra İstanbul’un altyapısına da milyarlarca liralık yatırımlar yapıyor; İstanbul’un her noktasına hizmetlerimizi ulaştırıyoruz.

İstanbul’un Altyapısına 65 Milyar Liralık Yatırım Yaptık

2019 yılından itibaren İstanbul’un altyapısına yaklaşık 65 milyar TL yatırım yaparak birçok altyapı projesine imza attık. Devam eden projelerimizin de tamamlanmasıyla birlikte İstanbul’un üstünü olduğu kadar altını da güzelleştirecek, güvenli ve temiz hale getireceğiz.

Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Beyoğlu, Sarıyer, Beşiktaş, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Fatih gibi önemli ilçelerde dahil olmak üzere 143 noktada kronikleşmiş su baskını sorunlarının önüne geçerek şehrimizi ve vatandaşlarımızı geçmiş dönemlerde yaşanan su baskınlarından koruduk.

İstanbul Altyapı Çalışmaları

Marmara Denizi’ni Kirlilikten Koruduk

İstanbul’un altyapısındaki atık su hatlarıyla yağmur suyu hatlarını birbirinden ayırdık. Atık suları arıtma istasyonlarına gönderdik, yağmur suyu hatlarını ise sağlıklı bir şekilde Marmara Denizi’ne ulaştırdık. Böylece Marmara Denizi’ne atık su girişini engelleyerek denizimizin daha temiz kalmasını sağladık.

İstanbul Boğazı’na Atık Su Girişini Önledik

İnşa ettiğimiz İstavroz Atık Su Tüneli sayesinde İstanbul Boğazı’nın da kirliliğinin önüne geçtik. Üsküdar Beylerbeyi’ndeki 593 metrelik tünelin yanı sıra toplamda 183 noktada denizlerimize atık su girişini önledik. İnşa ettiğimiz tüneller sayesinde İstanbul’un sadece bugününü değil geleceğini de düşünen altyapı çalışmalarına imza attık.

Sefaköy İçme Suyu Tüneli

Büyük Altyapı Yatırımlarını Hayata Geçirdik

İstanbul genelinde 220 kilometresi yağmur suyu kanalı olmak üzere 2.800 kilometre atık su ve yağmur suyu hattı, 20,63 kilometre içme suyu tüneli, 20,2 kilometre yağmur suyu/atık su tüneli ve 3.100 kilometre içme suyu hattı yaptık. Ayrıca 14.500 kilometre atık su şebeke hattı inşa ettik ve 1.090 kilometre atık su kolektör ve tünel temizliği yaptık. Yaptığımız tünel ve kanallar sayesinde İstanbul’da atık su ve içme suyu problemlerinin önüne geçtik.

İstanbul’un Su Havzalarını Koruyoruz

İstanbul’daki su havzalarını koruyor, İstanbul’un suyuna sahip çıkıyoruz. Kırklareli Vize’deki Aksicim, Hamidiye, Balkaya, Kızılağaç, Kışlacık, Küçükyayla ve Kömürköy’deki atık suların kontrollü şekilde bertaraf edilmesinin çalışmalarına başladık. Bu atık suların Istranca Su Havzası’na karışmasını önlemek için atık su hatları inşa ediyor, çevre sağlığını ve su kaynaklarımızı koruyoruz.

İstanbul havzaları

İstanbul’un Derelerini Islah Ediyoruz

İstanbul’un derelerini temizliyor; insan sağlığını tehdit eden dereler yerine İstanbulluların keyifle vakit geçirebileceği yeşil alanlar ortaya çıkarıyoruz. Derelerden toplam 3.569.000 metreküp malzeme temizliği yaptık. Üsküdar’da İSKİ Bekardere ıslah çalışmasına başladık. Daha öncesinde İstanbul’un birçok noktasında 98 farklı dereyi kısmi veya genel ıslah çalışması yaptık. Kolektör bağlantılarını da tamamladığımız derelerde toplam 78,2 kilometre dere ıslahı yaptık.

İSKİ Melen Yerleşkesi’ni Açtık

Yeni İSKİ binasını ve İSKİ Melen Yerleşkesi’ni hizmete açtık. Melen Çayı’nda İSKİ tarihinin en büyük yatırımını yaparak Melen suyunu İstanbul’a getirecek altyapı çalışmalarını sürdürürken bir yandan da Melen’de yaptığımız atık su yatırımlarıyla su havzasını da koruyoruz.

Melen yatırımlarına ek olarak Ataşehir Ferhatpaşa’da Anadolu Yakası Lojistik Merkezi’ni açtık. İstanbul’a altyapı çalışmalarımızı destekleyecek tesisler de inşa ettik. 3 atık su arıtma tesisi, 8 içme suyu deposu, 3 içme suyu arıtma tesisi ve 2 içme suyu terfi merkezi açtık. Altyapı yatırımlarında teknolojiden de faydalandık; 271 kilometre teknolojik yöntemle kazısız kanal onarımı yaptık.

Terkos İçme Suyu Arıtma Tesisi

Yeni Tesislerin Yapımına Devam Ediyoruz

İstanbul’da özellikle Anadolu Yakası’nda birçok tesis, depo ve terfi merkezi gibi birimlerin inşasını sürdürüyoruz. Tesis ve depoların tamamlanmasıyla birlikte İstanbul’a kesintisiz, güvenli ve temiz suyun ulaşımını kolaylaştıracağız.

Yapımı Süren Tesisler:

  • Terkos İçme Suyu Arıtma Tesisi
  • Ümraniye Terfi Merkezi
  • Kartal Soğanlık 5.000 metreküp İçme Suyu Deposu
  • Kartal Esentepe 12.500 metreküp İçme Suyu Deposu
  • Şile Garaj 10.000 metreküp İçme Suyu Deposu
  • Şile Sortullu 2.500 metreküp Depo
  • Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi
  • Kartal Yüzkonutlar 7.500 metreküp İçme Suyu Deposu
  • Şile İ.A.T. Terfi ve İçme Suyu Deposu 5.000 metreküp İçme Suyu Deposu
  • Arnavutköy Tayakadın 20.000 metreküp İçme Suyu Deposu
  • Bağcılar Mahmutbey 17.500 metreküp İçme Suyu Deposu

İstanbul’un Doğal Gaz Altyapısını Güçlendiriyoruz

Son 5 yılda İstanbul’da 2 bin kilometreden fazla yeni hat imalatı gerçekleştirdik. İstanbul’un 20 yıldır doğal gaz bekleyen mahallelerini doğal gazla buluşturduk.

Sultangazi Zübeyde Hanım, Habipler ve Cebeci mahallelerini 18 yıl, Çatalca’nın Yalıköy, Kızılcaali, Örcünlü, Yaylacık mahallelerini de 20 yıllık bekleyişin ardından ilk kez doğal gazla buluşturduk.

Ayrıca İGDAŞ müşteri memnuniyetini %67,4’ten 2023 yılı başında %76,3’e yükselttik.