Tarihi Yarımada’nın en güzel manzaralarından birinin sahibi olan Bulgur Palas, artık Fatih’in en keyifli kültür sanat noktalarından biri haline geldi. Konak, özenli restorasyon ve işlevlendirme çalışmalarının ardından şimdi kütüphanesinde, sergi ve etkinliklerinde her gün yüzlerce kişiyi ağırlayan bir kamusal alana dönüştü.

Bulgur Palas hikayesi

Bulgur Palas’ın Hikâyesi

 Bulgur Palas’ın tarihi 1912 yılına dayanıyor. Tarihi Yarımada’da, Fatih ilçesinde ve Kocamustafapaşa tepesi olarak bilinen İstanbul’un yedinci tepesinin üzerinde yer alan yapı, Bolu Milletvekili Bolulu Habib Bey tarafından yaptırıldı.

 1908 yılında milletvekili olan Bolulu Habib Bey’e Anadolu’dan aldığı buğday, bulgur ve arpa gibi ürünleri devlete satarak zenginleşmesinin ardından “Bulgur Kralı Habib Bey” denilmesi, yaptırdığı konağın da Bulgur Palas olarak anılmasını sağladı. Halk arasında “bulgur vurgunu” olarak bilinen olayın ardından yapılan bu bina, Habib Bey’in borçları sebebiyle tamamlanamadı. 1926 yılında Bolulu Habib Bey’in ölümünün ardından ailesi bu binayı Osmanlı Bankası’na devretti. Bulgur Palas, bu devrin ardından bir süre Osmanlı Bankası arşivi ve çalışanların lojmanı olarak kullanıldı. Osmanlı Bankası’nın 1996 yılında bir holdinge devredilmesiyle, ardından da aynı holdingin çatısı altındaki özel bir bankaya devredilmesiyle mülkiyeti birkaç kez el değiştirdi. Yıllarca terk edilmiş halde bekleyen Bulgur Palas, kent sakinlerinin erişimine kapalı bir mülk olarak kaldı. 2021 yılında İBB iştirakleri tarafından satın alınan konak, özenli ve uzun bir restorasyon ve yeniden işlevlendirme sürecinin ardından kapılarını şehrin sakinlerine açtı. 

Bulgur Palas’ın Mimarisi ve Restorasyonu

İtalyan mimar, Giulio Mongeri tarafından yapıldığı tahmin edilen Bulgur Palas, Mongeri’nin de öncülerinden biri olduğu 1. Ulusal Mimarlık Akımı’nın başarılı bir örneği olarak yer alıyor. Üç normal kat, bodrum kat ve çatı katının dışında bir de kulesi bulunan yapıda incelikle düşünülerek bir araya getirilen birçok estetik detay göze çarpıyor. Girişteki mukarnaslı sütun başlıkları, cephedeki sivri kemerli pencere açıklıkları, geniş saçaklı kulesi, bitkisel kompozisyonlu çini şeritler ile Selçuklu dönemine atıfta bulunan yıldız motifleri ile dönem üslubunun en belirgin özellikleri arasında yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketleri olan KİPTAŞ, İGDAŞ, İSTAÇ, İSTON ve İstanbul İmar AŞ tarafından satın alınan Bulgur Palas, KİPTAŞ koordinasyonunda özgün yapısı korunarak geleceğe taşındı. İBB Miras’ın özenli çalışmalarıyla da yeniden işlevlendirilerek kamuya açıldı. Yüz yıldan fazladır İstanbul’u tepeden seyreden bu görkemli yapı şimdi İstanbulluların oldu.

Bulgur Palas’ta Neler Var?

Bulgur Palas’ta 25 bin eserlik kocaman bir kütüphaneye ek olarak Magnum İstanbul’da Sergisi, çok amaçlı etkinlik alanları, bahçe ve sosyal alanları, İstanbul’un en güzel manzaralarından birini görebileceğiniz seyir terası, İstanbul Kitapçısı ve Beltur Kafe gibi birçok kamusal - sosyal alan yer alıyor.

Bulgur Palas Kütüphanesi

Bulgur Palas Kütüphanesi’nin 150 kişilik çalışma alanı bulunuyor. Çocuk kitaplarından yabancı dildeki yayınlara kadar onlarca farklı konu başlığında 25 bin eserlik dermenin yer aldığı kütüphane, İstanbul’un en güzel manzaralı kütüphanelerinden birisi olarak İstanbul’un 7. tepesinin üzerinde yer alıyor.

Magnum İstanbul’da Sergisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile dünyanın en önemli ve saygın fotoğraf ajanslarından birisi olan Magnum Photos arasındaki kalıcı iş birliği ile Bulgur Palas, Magnum Photos’un 77. yılına özel bir sergiyle açıldı. “Magnum İstanbul’da” sergisinde 70’ten fazla fotoğraf sanatçısının 200’den fazla eseri yer alıyor. Türk fotoğrafçı Emin Özmen’in 30 fotoğrafı, sergide özel bir bölümde sergileniyor. Tarihsel bir belge niteliğinde ve bir kısmı ikonik hale gelen 200’den fazla fotoğrafın yer aldığı sergiyi Bulgur Palas’ta ziyaret edebilirsiniz.

Seyir Terası

İBB Bulgur Palas’ın en üst katında konumlanan yapı, İBB Miras tarafından 360 derece İstanbul manzarasının izlenebildiği bir seyir terası olarak yeniden işlevlendirildi. İstanbul’un 7. tepesi olan Kocamustafapaşa tepesi üzerinde yer alan seyir terasından İstanbul’un eşsiz manzarasını seyrederken tarihin içerisinde yolculuk yaptığınızı hissedeceksiniz.

Atölye ve Etkinlikler

Bulgur Palas’ta konser ve dinletiden seramik ve kolaj atölyesine birçok farklı konuda etkinlikler düzenleniyor. Bulgur Palas’ta düzenlenen etkinliklerin tamamı ücretsizdir. Etkinliklerden haberdar olabilmek için Bulgur Palas’ın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, katılmak istediğiniz etkinliğe İstanbul Senin uygulamamız üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz.

İstanbul Kitapçısı ve Beltur Kafe

Bulgur Palas’ın bahçesinde soluklanmak ve tarihi seyre dalmak isterseniz Bulgur Palas Beltur Kafe, lezzetli kahve ve atıştırmalıklarıyla sizi bekliyor. İBB kültür yayınları ve seçkin yayınevlerinin kitaplarından satın almak isterseniz de yine Bulgur Palas’ın bahçe kısmında yer alan Bulgur Palas İstanbul Kitapçısı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Bulgur Palas’a Nasıl Gidilir?

Bulgur Palas Adres: Aksaray Mah. Kargı Çıkmazı No: 5 Fatih/İstanbul

Bulgur Palas’a toplu taşıma araçlarıyla gidecekseniz birkaç farklı yoldan birini tercih edebilirsiniz. Bulgur Palas’a tramvay ile gitmek isterseniz T1 Kabataş – Bağcılar Tramvay Hattı’nın Yusufpaşa veya Haseki istasyonunda inerek 10 dakikalık bir yürüyüşün ardından Bulgur Palas’a ulaşabilirsiniz.

Metro veya Marmaray ile Bulgur Palas’a ulaşım sağlamak isterseniz Yenikapı istasyonunda indikten sonra 15 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bulgur Palas’a otobüs ile gitmek için 35, 35C hatlarını kullanarak Haseki veya Cerrahpaşa durağında inebilirsiniz. Bu iki hat numaralı otobüsün dışında Yusufpaşa otobüs durağından geçen onlarca otobüsten birine binerek yine 10 dakikalık bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Bulgur Palas Ziyaret Saatleri ve Ücretsiz Giriş 

Bulgur Palas’ın açılış saati 10.00’dur. Bulgur Palas, pazartesi hariç her gün (hafta sonu dahil) açıktır; 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Bulgur Palas Kütüphanesi’nden ise her gün 21.00’e kadar hizmet alabilirsiniz.

Bulgur Palas girişleri ücretsizdir. Giriş yapabilmek için İstanbul Senin uygulamasını indirerek uygulamaya giriş yaptıktan sonra Bulgur Palas ile ilgili yönlendirmeleri takip edebilir, kapıdaki arkadaşlarımıza QR kodunuzu göstererek ücretsiz giriş yapabilirsiniz.