Bugün, yeni seçim dönemi öncesinde önceki dönem vaatlerimizi ve bugüne kadar yaptıklarımızın bir özetini derledik.

Ulaşımda Ne Vadettik

İstanbul’a metro vaadimiz vardı;
Ulaşımda ana gövdesini raylı sistemlerin oluşturduğu, karayolu sistemlerinin raylı sistem hatlarını besleyecek şekilde ve deniz ulaşımının payının artırıldığı, bütün toplu taşıma sistemlerinin birbiriyle uyumlu şekilde çalıştığı bir ulaşım sistemi vaadinde bulunmuştuk.

Ulaşımda hizmet kalitesini artırma vaadimiz vardı;
Aynı zamanda otoparklarda, taksilerde ve toplu ulaşımda hizmet kalitesini yükseltmek, İstanbulluları yaya ve bisikletli olarak rahat bir şekilde hareket etmesini sağlamak, ulaşımda gece hatlarını artırarak İstanbul gibi her saati canlı bir şehre uygun bir toplu taşıma sistemi vadettik. İstanbul’a daha temiz, çevreci ve güvenli ve entegre ulaşım planlamıştık.


Ulaşımda Ne Yaptık

Dünyada en çok metro yapan şehir olduk;

2019 yılından önce yıllık ortalamada 5 kilometrenin altında kalan raylı sistem inşaatını iki buçuk kat artırdık. 2019’dan beri;

  • 65,1 km uzunluğunda hat açılışı yaptık.
  • 80,50 km uzunluğundaki 6 metro hattının inşaatına devam ediyoruz.

Yeni açılan metrolarımız

  • Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı (Yıldız-Mahmutbey arası),
  • Haliç Tramvay Hattı,
  • Ataköy-İkitelli Metro Hattı,
  • Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı,
  • Bostancı-Dudullu Metro Hattı,
  • Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı (Çekmeköy-Samandıra Merkez arası),
  • Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı*
  • Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı*

Bütçesinin İBB gelirlerinden 10 ay gibi kısa bir sürede tahsil edildiği; araçları İBB tarafından temin edilen ve İBB tarafından işletilen; Bakanlığın İBB’ye devrettiği 2 hat da dâhil.

Deniz ulaşımını artırdık;

İstanbul’da deniz ulaşımının payını artırarak İstanbullulara daha güvenli ve keyifli ulaşım alternatifleri ürettik. 2019’dan beri vapur sayımızı 30’a çıkararak günlük sefer sayımızı artırdık ve yeni hatlar açtık:

Yeni açılan hatlarımız

  • Bostancı – Adalar Ring Hattı (2019)
  • Beykoz – Sarıyer Hattı (2021)
  • Kadıköy - Kasımpaşa - Fener – Hasköy - Sütlüce - Eyüp Hattı (2022)
  • Beşiktaş - Kabataş - Karaköy - Kasımpaşa - Sütlüce - Eyüp Hattı (2022)
  • Maltepe - Büyükada - Heybeliada - Burgazada - Kınalıada Hattı (2022)
  • Çengelköy - Kabataş Hattı (2022)
  • Aşiyan – Üsküdar (2022)
  • Aşiyan – Küçüksu – Anadoluhisarı (2022)
  • Ortaköy – Beşiktaş – Eminönü (2023)
  • Kabataş – Kadıköy Hattı (2023)
  • Bostancı-Moda-Karaköy-Kabataş Hattı (2024)

Ulaşımda hizmet kalitesini artırdık;

  • İstanbul’da 2.454 adet minibüsün dönüşümünü yaparak İBB Taksi hizmeti vermeye başladık.
  • 27 yeni ilçeye prestij caddeler kazandırdık, yüz binlerce metrekarelik alanı yayalaştırdık.
  • Açtığımız yeni otoparklarla araç kapasitesini 97.157’den 126 bin 803’e artırdık. Toplu ulaşım araçlarına entegre otoparklarımızın kapasitelerini yükselterek Park Et Devam Et sistemini hayata geçirdik.
  • 232 cadde yenilemesi ve 155 kavşak yaparak toplu taşıma entegrasyonunu düzenlediğimiz yollara göre yeniledik.
  • Alibeyköy Lojistik Destek Merkezi’ni açtık. Şehir içi trafiğin yükünü düzeltecek çalışmalar yapıyoruz.
  • Gece vapurları ve gece metrolarıyla 24 saat ulaşım hizmeti veriyoruz.
  • Anne Kart’larla 0-4 yaş arası annelerin toplu ulaşımdan ücretsiz olarak faydalanmasını sağlıyoruz.
  • Haliç Tersanesi’nde 50 deniz taksi yaptık, ulaşıma yeni bir alternatif ürettik.
  • Büyük İstanbul Otogarı’nı baştan sona yeniledik ve daha güvenli hale getirdik.
  • 150 yeni otobüsü öz kaynaklarla satın alarak 20 tanesini filomuza dahil ettik.

Sosyal Desteklerde Ne Vadettik

İhtiyaç sahiplerinin yanında olacağımızı vadetmiştik;
Bağımsız Kurul tarafından belirlenecek stratejinin temelini oluşturmak ve izlemesini yapmak üzere İstanbul ölçeğinde periyodik olarak bir “İhtiyaç Analizi” yapılacağını, geliri açlık sınırı altında kalan aileler için öncelikli ihtiyaçların belirlenerek ihtiyaçları doğrultusunda destekler vereceğimizi vadetmiştik.

Farklı ihtiyaçlara özel çözümler getireceğimizi vadetmiştik;
Evsizler için barınma evleri kuracağımızı, yeni evlenecekler, yenidoğan bebeği olan aileler gibi desteğe ihtiyaç duyan tüm İstanbulluların yanında olacağımızı söylemiştik.


Sosyal Desteklerde Ne Yaptık

Yenidoğan Destek Paketi’yle ailelere destek veriyoruz;

Yeni doğmuş bebekleri olan ihtiyaç sahibi ailelere Yenidoğan Destek Paketi veriyoruz. Yenidoğan Destek Paketimizde biberondan park yatağa, bebek bezinden zıbın takımına kadar bebeğin ve annenin ihtiyacı olan onlarca malzeme yer alıyor.

Evlilik Desteği vererek aile kurmak isteyen çiftlerin yanında oluyoruz;

Desteğe ihtiyacı olan yeni evlenecek çiftler için Evlilik Desteği projemizi hayata geçirdik. Bu projede başvuru yapan ve ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen yeni evlenecek çiftler geri ödemesiz olarak 15 bin TL değerinde destek alabiliyor.

Askıda Fatura projemizle hayırseverlerle ihtiyaç sahiplerini buluşturuyoruz;

Ödüllü projemiz Askıda Fatura ile hayırseverleri, ihtiyaç sahipleriyle buluşturduk. Özenle kontrolünü sağlayarak belirlediğimiz ihtiyaç sahiplerine destek olmalarına yardımcı olduk. 132 milyon TL değerinde desteğin ihtiyacı olanlara iletilmesinde önayak olduk.

Özenli ve adil sosyal destek dönemini başlattık;

İhtiyaç sahibi olduğu kurulca belirlenen ailelere 1.172.611 Ramazan ve gıda-hijyen desteği sağladık. Yine 2019’dan beri 388 bin ihtiyaç sahibi haneye yaklaşık 760 milyon TL nakdî destek verdik. 2019’dan beri İstanbulkart ile 360 bin haneye toplam 2 milyar 358 milyon TL destek olduk. Yangın ve sel mağduriyeti yaşayan yaklaşık 2.340 haneye 13 milyon TL afet desteği sağladık. 32 Yaşam Evimizde yaş almış bireylere; yaşadıkları muhitlerde barınma hizmeti verdik. İstanbulkart Sosyal Destek Kartı ile ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak Halk Süt, Halk Ekmek ve bebe bisküvisi desteği sağladık.

Üreticilerimizi de unutmadık;

2019 yılından bu yana çiftçi ve üreticilerimizin ihtiyaçlarını belirleyip ulaştırarak üretimi destekledik.

  • 40 milyonu aşkın yazlık ve kışlık sebze fidesi,
  • 2.888.500 kg büyükbaş sığır ve manda süt yemi,
  • 3.400.000 kg kuzu besi yemi,
  • 8.573 torba yağlık ayçiçeği tohumu,
  • 1.548.375 kg ekmeklik buğday tohumu,
  • 119.730 kg arı yemi,
  • 4.008 torba silajlık mısır tohumu,
  • 465.950 litre mazot desteği verdik.

882 çiftçiye 59.200 kg kompoze, 26.150 kg toz gübre ve 361,6 km damla sulama hortumu ile 2023 yılında 2.186 çiftçiye 175.100 kg kompoze, 48.300 kg toz gübre ve 1.493,5 km malç naylonu desteği verdik. 2021 yılında 1.200, 2022 yılında 1.300, 2023 yılında 1.321 küçük ölçekli balıkçımıza tekne bakım malzemesi desteği verdik. Kooperatiflere üretim makineleri ve ekipman desteği verdik. İstanbullu 233 çiftçiden 8.300 ton buğday satın alarak Halk Ekmek üretiminde kullandık. Halk Süt projemizin sütlerini de kooperatiflerden temin ediyoruz. Park ve yeşil alanlarımızdaki 151.779.24 mevsimlik çiçek ve 2.078.369 gülü kooperatiflere ürettirerek yerli üretime ve istihdama katkı sağladık.


Sağlıkta Ne Vadettik

Herkesin sağlık hizmetlerinden eşit olarak faydalanmasını sağlama vaadimiz vardı;
2019 seçimlerinde ihtiyacı olan herkesin sağlık hizmetlerinden eşit olarak faydalanabileceği yeni sağlık merkezleri hayata geçirmeyi, var olan merkezlerinin kalitesini artırmayı vadetmiştik.
Bağımlılıkla mücadele eden, özel gereksinimli bireyler, yaşlılar ve kadınlar için özel sağlık destek birimleri ortaya çıkarmayı hedeflemiştik.


Sağlıkta Ne Yaptık

Sağlık merkezleri açtık;

İçerisinde sosyal donatılar barındıran Esenyurt Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezi’ni ve Eyüpsultan Halk Sağlığı Merkezi’ni açtık. 14’ünü yeni açtığımız toplam 28 Psikolojik Danışmanlık Merkezi’yle hizmet veriyoruz. İstanbul Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezlerimizde (İSADEM) kadın ve çocuklar başta olmak üzere yüz binlerce vatandaşımıza maddi, psikolojik, sosyal ve hukuki destek verdik.

Özel gereksinimli bireyler için eğitim merkezleri açtık;

Başta otizm olmak üzere özel gereksinimli bireyler için eğitim merkezleri açtık. Maltepe ve Arnavutköy Yaşam Merkezi içerisinde yer alan ÖZGEM Kısa Mola Merkezlerimizde gelişimsel yetersizliği bulunan ya da risk grubundaki çocuklarımıza ve ailelerimize eğitim-terapi ve destek hizmetleri sağlıyoruz. Kapsamlı bir otizm merkezi olan Fatih Kariye Otizm Merkezi’ni de çok yakında hizmete açıyoruz.

Bağımlılıkla mücadele ediyoruz;

Bağcılar, Sultanbeyli ve Esenyurt ilçelerimizde açtığımız Sosyal Uyum Destek Merkezlerimizde (SUDEM), bağımlı bireyler ve yakınlarına yönelik bireysel terapi ve ergoterapi hizmetleri, aile, grup, sosyal uyum ve sanat çalışmaları yürütüyoruz.

Evde sağlık hizmeti verdik;

Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında hemşirelik, fizik tedavi ve destek hizmetleri sunuyoruz. Evse Sağlık Hizmetlerimizle yılda yaklaşık 20 bin İstanbulluya ulaştık.


Ekoloji ve Çevre İçin Ne Vadettik

Marmara Denizi’ni canlandırma vaadimiz vardı;
Marmara Denizi ve kollarındaki mevcut kirliliği temizlemek, denizi kirleten problemleri teşhis ederek önüne geçecek çalışmalar yapmak ve Marmara Denizi’ni yüzülebilir, canlılığı yüksek ve temiz hale getirmeyi vadetmiştik.

Atıktan kazanç sağlama vaadimiz vardı;
Doğada çözünmesi uzun yıllar alan zararlı atıklardan başlayarak bu atıkların tüketiminin minimuma indirilmesini, dönüştürülebilir atıkların ise oluşturulacak merkezlerde dönüştürülmesini vadetmiştik.


Ekoloji ve Çevre İçin Ne Yaptık

İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı hazırladık;

2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşabilmek için İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı hazırladık. Seragazı emisyonlarının azaltılması ve iklim krizine uyum sağlama kapasitesinin artırılması, ekolojinin ve doğal kaynaklarının korunması, iklim adaletinin sağlanması, iklim krizine yönelik kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, yaşam döngüsünün desteklenmesi ve karbon ayak izinin azaltılması gibi stratejiler belirleyerek stratejik hedefler doğrultusunda atılımlar gerçekleştirdik.

Arıtma tesisleri kurduk;

İstanbul’a temiz içme suyu sağlamak için içme suyu arıtma tesislerimizi büyüttük ve İSKİ Şile Ultrafiltrasyon Membran İçme Suyu Arıtma Tesisi, Ömerli Emirli İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Taşoluk İçme Suyu Arıtma Tesislerimizi hizmete açtık.
Atık suların çevreye zararını önlemek için Baltalimanı Biyolojik Arıtma Tesisi ve Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni hizmete açtık. Var olan tesislerimizin kapasitesini artırmaya ve yeni tesisler açmaya devam ediyoruz.
Çöz sızıntı suyunu arıtmak için Silivri’de Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi ile Şile’de Kömürcüoda Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’ni hizmete açtık.

Çöpten elektrik üretiyoruz;

İstanbul’un çöplerini geri dönüştürüyor, çöpten elektrik üretimi yapıyoruz. Bugüne kadar 4’ünü yeni açtığımız 6 tesisimizde 4.772.551 ton atıktan geri kazanım ve 4.159.090.895 kwh atıktan enerji üretimi yaptık. Yaklaşık olarak 2,5 milyon İstanbullunun 1 yıllık enerjisini çöpten elektrik üreterek karşıladık.

Marmara Denizi’ni canlandırdık;

2.500 km atık su hattı, 173 km yağmur suyu hattı, 3.100 km içme suyu hattı, 16 km yağmur suyu ve atık su tüneli, 92 farklı derede kısmi ve genel dere ıslahıyla kolektör bağlantı çalışmaları, Kurbağalıdere’nin de içerisinde bulunduğu 54,5 kilometre dere ıslahı yaptık. Haliç’te kurduğumuz susuzlaştırma tesisiyle düzenli olarak dip çamurunu bertaraf ediyoruz. Beylerbeyi’nde 593 metrelik İstavroz Atık Su Tüneli inşa ettik. İstanbul genelinde yaptığımız yatırımlarla atık su ile yağmur suyu hatlarını birbirinden ayırarak Marmara Denizi’ne atık su karışmasının önüne geçiyoruz. Tüm bu icraatlarımız sayesinde Marmara Denizi artık çok daha temiz hale getirdik. Kurbağalıdere ve Haliç gibi onlarca yıllık kronik sorun yaşanan bölgelerin mavisini geri kazandırdık.


Yeşil Alanlar İçin Ne Vadettik

Kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırma vaadimiz vardı;
İstanbul’un her mahallesinde her ilçesinde İstanbulluların nefes alabileceği yeşil alanlar üreterek İstanbul’un yeşilini ve kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmayı, imar planında yeşil alan olarak geçen bölgelerdeki işgallerin önüne geçerek İstanbullunun yeşil alanlarını İstanbullulara iade etmeyi vadetmiştik.

Yaşam vadilerin hayata geçirme vaadimiz vardı;
İstanbul’a yaşam vadileri yapmayı, var olan parkların ve yeşil alanların kalitesini artırmayı ve yeşil alanları afetler için uygun hale getirmeyi hedeflemiştik.

Yeşil Alanlar İçin Ne Yaptık

İstanbul’un yeşil alanlarını artırıyoruz;

İstanbul’a dokuz milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırdık; var olan yeşil alanları İstanbulluların kullanımına açtık, yeni yeşil alanlar ortaya çıkararak İstanbul’un yeşilini artırdık.

Yaşam vadilerini hayata geçirdik;

İstanbul’un derelerini ıslah ederek derelerin çevresine bölgenin ihtiyaçlarını gözeterek hayata geçirdiğimiz yaşam vadileriyle süslüyor, çevre halkının keyifle vakit geçirebilecekleri yeşil alanlar yaratıyoruz.
Yaşam vadilerimiz:

  • Kadıköy Kurbağalıdere Yaşam Vadisi
  • Çekmeköy Serindere Yaşam Vadisi
  • Pendik Yaşam Vadisi
  • Tuzla Yaşam Vadisi
  • Tuzla Hacetdere Yaşam Vadisi
  • Bakırköy Ayamama Yaşam Vadisi
  • Beşiktaş Ortaköy Yaşam Vadisi
  • Beylikdüzü Kavaklıdere Yaşam Vadisi
  • Haliç Yeşil Koridor
  • Kağıthane Cendere Yaşam Vadisi
  • Sarıyer Baltalimanı Yaşam Vadisi
  • Silivri Boğluca Yaşam Vadisi

İstanbul’un artık kent ormanları var;

İstanbulluların artık nefes alabilecekleri, şehrin karmaşasından uzaklaşıp doğaya karışabilecekleri kent ormanları var. Eyüpsultan Kemerburgaz Kent Ormanı, Beylikdüzü Yakuplu Kent Ormanı, Çekmeköy Rahmi Demir Kent Ormanı ve Sarıyer Atatürk Kent Ormanı’nı hizmete açtık; yaptığımız düzenlemelerle yeşil alanları kullanılabilir, güvenli ve keyifli hale getirdik. Kent ormanlarımıza ek olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla açılan ve uzun yıllardır atıl durumda bulunan Sarıyer Büyükdere Fidanlığı’nı da yeniden hizmete açtık.

Sahillere yeşil alan düzenlemeleri yaptık;

İstanbul’un her iki yakasındaki sahil kenarlarını düzenleyerek yeşil alan kapasitesini artırdık; İstanbul’un mavisini yeşille buluşturduk. Avcılar, Arnavutköy, Büyükçekmece, Beşiktaş, Bakırköy, Beyoğlu, Eyüpsultan, Fatih, Zeytinburnu, Silivri, Sarıyer, Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Tuzla ve Şile’nin sahillerinde yeşil alan düzenlemeleri yaptık, kent mobilyaları, çocuk parkları ve yetişkin spor alanları ekleyerek hizmete açtık.hedeflemiştik.

Deprem Güvenliği İçin Ne Vadettik

Yapı stokunun durumunu öğrenerek güvenli binalar kazandırmayı hedefledik;
Uzun vadeli ödeme planlarıyla hak sahiplerini ve kiracıları zor duruma düşürmeden ve uzlaşı için ortam oluşturarak İstanbul’daki yüksek riskli binaları önceleyecek şekilde kentsel dönüşüm yapmayı vadetmiştik.

Bilimin öncülüğünde ortak akılla karar alarak projeler hayata geçirme vaadimiz vardı;
Kentsel dönüşüm ve deprem güvenliği için alanında uzman kişileri bir araya getirerek kurul oluşturmayı ve bilimin öncülüğünde bir deprem seferberliği yapmayı vadettik. Sadece bilim kurulumuzu değil tüm İstanbul’u bu seferberliğe katmak istedik.

Tüm İstanbulluları afete karşı bilinçlendirme ve tüm İstanbul’u olası afetlere göre düzenleme vaadimiz vardı;
İstanbulluları afet bilinçli hale getirmek için çalışmalar yapmayı, deprem parkları oluşturup toplanma ve geçici barınma alanlarının düzenlenmesini sağlayarak olası İstanbul depremi için öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak her şey için topyekün harekete geçmeyi planlamıştık.


Deprem Güvenliği İçin Ne Yaptık

Hızlı tarama ile bina inceleme yaptık;

Hızlı tarama ile bina incelemesi yaparak deprem güvenliği olmayan binaları belirledik. Şimdiye kadar 113.450 ziyaret yaparak 35 binin üzerinde binada tarama yaptık. Deprem güvenliğinin hiç olmadığı binalarda kentsel dönüşüm sürecini başlattık.

Kentsel dönüşüm ve çözüm ofisleri açtık;

Katılım ve çözüm ofislerini hayata geçirerek yılları boyu problem yaşanan bölgelerde hak sahiplerini bilgilendirerek ortak akılla kentsel dönüşüm sürecinin yönetilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Kentsel dönüşüm ofislerimizde ise İstanbulluların kentsel dönüşümle ilgili ihtiyacı olan bilgiye ulaşmalarını sağladık.

Mobil ofislerde afet eğitimleri verdik;

Afet eğitmenlerimiz mobil ofislerimizde her yaştan İstanbulluyu depreme karşı bilgilendirmek için eğitimler verdi. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında bireysel olarak yapılması gerekenlere karşı mahalle mahalle gezerek halkın afetlere karşı bilinçlenmesine destek verdik.

İstanbul Yenileniyor’u hayata geçirdik;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehircilik şirketlerinin ortaklaşa yürüttüğü İstanbul Yenileniyor projesiyle sürdürülebilir kentsel dönüşümü başlattık. İstanbul Yenileniyor ile artık tek yapıların da dönüştürülmesini sağlıyoruz. Şimdiye kadar 10.039 birimden oluşan 16 projeyi tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettik.

Sağlıklı ve güvenli sosyal konut projeleri hayata geçirdik;

KİPTAŞ öncülüğünde çağdaş, dayanıklı ve sabit fiyatlı ödeme planlarıyla sosyal konut projeleri hayata geçirdik. 2019’dan bu yana 6 yeni sosyal konut projesini tamamlayarak sahiplerine teslim ettik. Sosyal konut projelerimizden Silivri 4. Etap Konutları’nı 5 ay, Tuzla Aydınlık Evler’i 1 yıl, Tuzla Meydan Evler’i 6 ay erken teslim ederek KİPTAŞ tarihinde bir ilke imza attık.

İmar, tapu ve plan sorunlarına çözüm ürettik, mahallelerde dönüşümü başlattık;

Onlarca yıllık mülkiyet problemlerini çözüme kavuşturduk; Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri’ni hak sahiplerine teslim ettik. Beşiktaş Karanfilköy, Beylikdüzü Karanfilköy, Kartal Kaper Sitesi, Bakırköy İş Bankası Blokları gibi geniş alanları kapsayan imar, tapu ve mülkiyet problemi yaşanan bölgelerde kentsel dönüşüm projelerine son hızla devam ediyor, İstanbul’daki yapı stokunu güvenli hale getiriyoruz.


Spor İçin Ne Vadettik

Kentsel hareketliliği artıracak uygulamalar hayata geçirmeyi hedefledik;
Kentsel hareketliliği destekleyerek karbon ayak izini azaltmayı ve kentte yaşayanların spor yapabileceği alanları İstanbul’un birçok noktasına taşımayı vadetmiştik.

Spora ve sporcuya destek vereceğimizi vadettik;
Aynı zamanda amatör spora, sporculara destek vereceğimizi, atletizm pisti ve yeni spor tesisleri açacağımızı ve böylelikle spor yapmayanları spora teşvik edeceğimizi spor yapanları ise destekleyeceğimizi söylemiştik.


Spor İçin Ne Yaptık

Sporu şehrin her yanına taşıdık;

2019 yılından bu yana 17 yeni spor tesisi açtık, 15 yeni tesisin yapımına devam ediyoruz. 35 tanesini yeni açtığımız 220 okul spor salonunda spor hizmeti veriyoruz. Açık alan aktivitelerimizle binlerce kişiyle birlikte spor yaptık.

Su sporları merkezleri yapıyoruz;

İBB’nin ilk su sporları merkezi olan Haliç Su Sporları Merkezi’ni Haliç’in temizlediğimiz sularında hizmete açtık. Tuzla Sahil, Kadıköy Bostancı, Maltepe, Bakırköy Florya, Avcılar Sahili ve Beyoğlu Örnektepe su sporları merkezleri için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.

Ulugazi Yağlı Güreşleri’ni yeniden düzenlemeye başladık;

Üç yıldır Ulugazi Yağlı Güreşleri’ni yeniden düzenliyor, 1938 yılından beri düzenlenmeyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına sahip çıkıyoruz.

Yürü be İstanbul ile kentsel hareketliliği artırdık;

Spor İstanbul’un yeni mobil uygulaması Yürü be İstanbul ile kentsel hareketliliği artırarak İstanbulluların yürüyüş yapmalarına destek olduk. Yürü be İstanbul ile kullanıcılara hem yürüyüş yaparken ödül kazanabilecekleri yarışmalar düzenledik hem de İstanbul’u adım atarak keşfetmelerini sağladık.

Amatör sporcuları destekliyoruz;

İstanbul’daki amatör spor kulüplerinin tesislerini yeniliyor, malzeme ihtiyaçları konusunda destek oluyoruz. 3.631 amatör spor kulübüne malzeme desteği sağladık.


İstanbul'un Tarihi ve Kültürü İçin Ne Vadettik

Kültür sanatı şehrin her köşesine taşıma vaadimiz vardı;
İstanbul’un kültüre ve sanata olan değerini yükseltecek uygulamalar yaparak kültür sanatı şehrin her köşesine yaymayı vadetmiştik. İstanbul’un ritmini doğusundan batısına kadar her köşede hissettirecek atılımlar yapmayı, müziğinden sinemasına, galerisinden müzesine kadar İstanbul’u bir kültür sanat, bir festival şehri haline getirmeyi hedeflemiştik.

Tarihi yapılarını restore ederek halka kazandırma vaadimiz vardı;
İstanbul’un tarihi yapılarını koruyarak günümüze taşımayı, bu yapıların uygun olanlarını İstanbullulara kazandırmayı ve kültür sanat için günümüze taşımayı vadettik.


İstanbul'un Tarihi ve Kültürü İçin Ne Yaptık

Önemli tarihi eserleri restore ederek İstanbul’a kazandırdık;

Yerebatan Sarnıcı, Artİstanbul Feshane, Ataköy Baruthane, Müze Gazhane, Süleymaniye Sıra Dükkanlar/İstanbul Tasarım Müzesi, Adalar Taş Mektep, Kara Surları, Anadolu Hisarı ve Yedikule Gazhanesi gibi sadece İstanbul değil tüm dünya için çok önemli eserlerin yer aldığı onlarca eserin de dahil olduğu 942 kültür varlığını restore ederek günümüze taşıdık. Restorasyonun ardından bu eserleri herkesin erişimine açarak içerisinde kütüphaneler, sanat galerileri, konser alanlarının yer aldığı yaşayan mekanlara dönüştürdük.

Ücretsiz etkinliklerle İstanbul’un her köşesinde yerimizi aldık;

Şehrin her yanında ücretsiz etkinlikler düzenleyerek sergi, atölye, söyleşi ve konserlerde bir araya geldik. 40 bin kültürel etkinlikte İstanbullularla buluştuk.


Çocuklar İçin Ne Vadettik

Çocukların eğitimden eşit olarak faydalanmalarını vadetmiştik;
Her çocuğun eğitim fırsatlarından eşit şekilde faydalanmasını sağlayarak aile, okul ve mahalle üçgeninde güvenli, sağlıklı ve çocuklar için uygun bir ortamda eğitim alacağı kreşler açmayı vadetmiştik.

Çocukların güvenli ve sağlıklı olacakları alanlar oluşturmayı vadetmiştik;
Çocuklar için güvenilir, standartları yüksek, erişilebilir oyun ve eğitim alanları oluşturarak çocukların gelişimlerine de katkısı olacak şekilde yeniden düzenlemeler yapmayı vadettik.


Çocuklar İçin Ne Vadettik

İBB tarihinde ilk kez kreşler açtık;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin artık kreşleri var. 100 Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezi, özel eğitim anlayışıyla çocukların eşit ve iyi eğitim alması için çalışmalarını sürdürüyor. Kreşlerimizin sayısını 150’ye çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ücretsiz Halk Sütle yüz binlerce çocuğa ulaştık;

İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarını ücretsiz sütle buluşturmak için kooperatiflerden aldığımız sütleri çocuklara ulaştırıyoruz. Bugüne kadar 28 milyon litre Halk Süt’ü 267 bin çocuğa ulaştırdık. Ayrıca Beslenme Desteği ile çocukları sağlıklı öğünlerle buluşturuyoruz; 817.781 adet Beslenme Desteği’ni de çocuklara ulaştırdık.

Çocuk Hakları Birimi’ni hizmete açtık;

İhmal ve istismar konuları öncelikli olacak şekilde koruyucu ve önleyici çalışmalar yürüttüğümüz Çocuk Hakları Birimi’ni hizmete açtık. Bu birim sayesinde çocuklar için sosyal incelemeler yapılıyor, oyun terapisi gibi çocuğun hayatını iyileştirecek destekler ücretsiz olarak veriliyor.

Çocukların eğitimini destekliyoruz;

İlkokul, ortaokul ve lise dönemindeki çocuklara 124.351 Eğitim Seti Desteği verdik. 12 Ders Atölyesi açarak çocukların derslerini yapabilecekleri ortamlar hazırladık. 416.525 çocuğa Sen Oku Diye Eğitim Desteği verdik. Çocukların daha iyi şartlarda eğitim alabilmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Kadınlar İçin Ne Vadettik

Toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmalar yürütmeyi hedeflemiştik;
Toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı ile eşit haklara ulaşamayan tüm bireyler, kadınlar ve anneler için hayatlarını kolaylaştıracak uygulamalar hayata geçirerek, onlar için daha güvenli, daha eşit ve daha adil bir şehir vadetmiştik.


Kadınlar İçin Ne Yaptık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde artık kadınlar her görevde çalışıyor;

İBB tarihinde ilk kez kadınlar metro istasyonu amiri, denizci, vatman, otobüs şoförü, itfaiyeci, otopark görevlisi, kaptan, gemici ve cankurtaran olarak görev yapıyor. Kadın çalışan sayısındaki artışı %40’a, kadın yönetici sayısındaki artışı ise %148’e çıkardık.

Annelerin Anne Kart’ı var;

0-4 yaş arasında çocuk sahibi olan kadınların toplu taşımadan ücretsiz olarak faydalanmalarını sağladık. Anne Kart ile 642 bin anneye ulaştık, Anne Kart ile 142 milyon kez yolculuk yapıldı.

İBB Kadın Merkezleri’ni hizmete açtık;

Kadınlara yönelik hukuki, psikolojik, sosyal tüm desteklerimizi “İBB Kadın” çatısı altında birleştirdik. İBB Kadın Merkezlerimizin sayısını beşe çıkardık. Silivri, Fatih, Pendik, Çekmeköy, Bakırköy, Bağcılar, Maltepe ve Üsküdar’da hizmet veriyoruz.

Kadın Destek Hattı kurduk, Dayanışma Evi hizmete açtık;

Kasım 2020’den bu yana hizmete açtığımız Kadın Destek Hattı ile şiddete maruz bırakılan ve desteğe ihtiyaç duyan kadınların yanında olduk. şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında olan kadınlara ve varsa 18 yaş altındaki çocuklarına barınma desteği verdiğimiz Kadın Dayanışma Evi’ni hizmete açtık.


Hayvanlar İçin Ne Vadettik

Sokak hayvanlarının popülasyonlarını belirleyerek kontrol altına alacak çalışmalar yürütme vaadimiz vardı;
Hayvan popülasyonunu belirleme ve kontrollerinin sağlanması için çalışmalar yürütmeyi, sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına almak için sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi politikalar yürütmeyi vadetmiştik.

Hayvanların sağlıklı ve uygun koşullarda yaşamasını sağlama vaadimiz vardı;
Sokak hayvanlarının bakımlarını ve tedavilerini yaparak uygun standartlardaki barınaklarımızda tedavi süreçlerini yürütmeyi, sağlığına kavuşan hayvanları ise kendi alanından ayırmadan yaşamlarını sürdürmesini sağlamayı hedeflemiştik.


Hayvanlar İçin Ne Yaptık

  • 2019’dan bu yana 1 milyon 189 bin 192 sahipsiz hayvana veterinerlik hizmeti verdik.
  • 3.726 kedi ve köpeği sahiplendirerek yeni yuvalarına kavuşturduk.
  • Sağlık taraması için dönüştürdüğümüz Vetbüs ile şehrin her noktasında minik dostlarımıza veterinerlik hizmeti veriyoruz.
  • Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi’ni hizmete açtık.
  • Mobil uygulamamız SemtPati ile sokak hayvanlarıyla sevgi, güven ve uyum içinde bir yaşam kültürünü hedefliyoruz.

Gençler İçin Ne Vadettik

İstanbul’da okuyan barınma ve geçinme zorluğu çeken öğrencilerin yanında olacağımızı vadetmiştik;
İstanbul’da okuyan ve ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan öğrenciler için eğitim destekleri, barınma destekleri oluşturarak gençlerin okullarına ve öğrencilik yaşamlarına odaklanmasını sağlayacağımız mekanizmaları hayata geçireceğimizi vadetmiştik.

Gençlere çalışma yaşamına hazırlanma ve kendilerini geliştirme fırsatı sunacağız demiştik;
Gençlik Merkezleri ve gençlerin yönetimde ve karar almada daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak için gençlik meclisi gibi birimler kurmayı vadetmiştik. Gençlerin hem özgüvenlerini yükselterek fikirlerinin duyulmasını sağlamayı hem de kendilerini geliştirecekleri alanlar açarak onları geleceğe hazırlamayı hedeflemiştik.

Gençler İçin Ne Yaptık

İBB tarihinde ilk kez öğrenci yurtları açtık;

Güvenli, kaliteli ve iyi hizmet veren öğrenci yurtlarımızı İBB tarihinde ilk kez hizmete açtık. Artık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda 8’i kız öğrenci, 6’sı erkek öğrenci olmak üzere toplam 14 öğrenci yurdu bulunuyor.

İBB Genç Üniversiteli Bursu verdik;

İBB Genç Üniversiteli Eğitim Desteği kapsamında 300 bin öğrenciye burs sağladık. 2019’dan bu yana yaklaşık 1,5 milyar liralık destek sağladığımız öğrencilerimize 2023-2024 eğitim öğretim döneminde 7.500 TL karşılıksız burs veriyoruz.

İstanbul Vakfı ile kız çocuklarına eğitim desteği veriyoruz;

Mart 2021’de Dilek İmamoğlu’nun öncülüğünde İstanbul Vakfı tarafından yayımlanan İlkam Veren Adımlar kitabının gelirlerini kız çocuklarının eğitimine kullanıyoruz. Bu kapsamda;

  • 2021-2022 eğitim döneminde; 200 üniversite, 50 lise ve 50 ortaokul öğrencisine,
  • 2022-2023 eğitim döneminde; 1.000 bursiyere destek sağladık.
  • 2023-2024 eğitim döneminde ise 3.000 üniversiteli kız öğrenciye burs veriyoruz.
    İstanbul’da eğitim gören ve depremden etkilenen 300 üniversiteli kız öğrenciye “Büyüt Hayallerini Afet Bölgesi Özel Bursu” kapsamında eğitim öğretim hayatları boyunca karşılıksız burs veriyoruz.

Gençlik Ofisleri açtık;

Gençlerin birbirleriyle vakit geçirerek sosyalleşirken bilgiye ve teknolojiye erişimlerini kolaylaştıracak ve eğitimler alabilecekleri gençlik ofislerimizi kurduk. Fatih Cağaloğlu Gençlik Ofisi, İBB Sarıyer Gençlik Ofisi / Kütüphanesi, İBB Gençlik Ofisi (Büyük İstanbul Otogarı), İBB Fatih Uluslararası Gençlik Ofisi, Haldun Alagaş Gençlik Ofisi, Sarıyer Hisarüstü Gençlik Ofisi ve Bağcılar Gençlik Merkezi – Gençlik Ofisi’nde binlerce genç ihtiyaç duyduğu eğitim ve imkanlardan ücretsiz faydalanabiliyor.

İstanbul Kent Konseyi Gençlik Meclisi’ni kurduk;

2021 yılında kurduğumuz İstanbul Kent Konseyi Gençlik Meclisi; gençlerin kent yaşamına dair sorunlarını, ihtiyaçlarını ve çözüm önerilerini paylaşabilecekleri, demokratik katılımı sağlayarak gençlerin yerel yönetimde daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Genç politikaların üretilmesinde katkı sağlamak isteyen gençler İstanbul Kent Konseyi Gençlik Merkezi’nde projeler geliştiriyor, çalışmalar yürütüyor.

46 yeni kütüphane açtık;

İstanbul’a yeni kazandırdığımız 46 yeni kütüphaneyi çağın gereksinimlerine göre bilgisayar ve internet donanımıyla güçlendirdik. Öğrenciler, kitap okumak ve ders çalışmanın yanı sıra onlar için hazırlanan test kitapları ve deneme sınavlarından, tercih dönemlerinde danışmanlık hizmetlerimizden, bilgisayar ve internetten yararlanabiliyorlar.

Kariyer ve istihdam desteği sağladık;

Bölgesel İstihdam Ofislerimiz ile işverenlerle iş arayanları bir araya getirdik. Özellikle genç ve iş arayan gençlerin dahil olduğu 180 bin kişiye iş imkanı sağladık. 28 Bölgesel İstihdam Ofisimiz ve Mobil İstihdam Ofislerimizle başvuru aldık.

Türkiye’nin ilk veri laboratuvarını İstanbul’da açtık. İBB Teknoloji Atölyeleri’ni 9 ilçemizde faaliyete aldık. Dijital oyun sektörüne ilgi duyan gençler için Oyun Geliştirme Merkezi’ni kurduk. Yine hayata geçirdiğimiz projelerden birisi olan Tech İstanbul’da gençlerin girişimcilik ve teknoloji faaliyetlerini sürdürebilecekleri ortamlar hazırladık.
 hedeflemiştik.