İstanbul’a 2019’dan bu yana 4 yeni kent ormanı, 10 yaşam vadisi, onlarca yeni park kazandırdık, Haliç ve Kurbağalıdere gibi yıllardır İstanbul’un sorunları arasında başta sayılan bölgeleri temizledik, yeniledik ve canlandırdık. 253 bin 550 yeni ağaç diktik, kooperatiflerden aldığımız yerli tohum çiçeklerle İstanbul’u süsledik.


Daha Yeşil Bir İstanbul İçin Çalışıyoruz

İstanbul’a 9 milyon m2 yeşil alan kazandırdık; 4 yeni kent ormanı ve Atamızın İstanbul’a armağanı olan Büyükdere Fidanlığı’nı İstanbulluların kullanımına açtık. Yine düzenleyip temizleyerek hizmete açtığımız derelerin çevrelerinde yaşam vadileri oluşturduk. Haliç’in yeniden canlandırarak sadece denizi değil çevresini de doğal güzelliğine kavuşturduk.

Florya Atatürk Ormanı ve Maçka Parkı gibi İstanbul’un şehir içerisindeki önemli yeşil alanlarını yeniden düzenleyip hizmete açtık. Büyükçekmece, Ömerli ve Terkos havzalarının koruma alanları içerisinde aktif yeşil alanlar ve rekreasyon alanları ortaya çıkardık. Büyükçekmece Gölü Doğal Yaşam Parkı’nın 12 milyon metrekarelik alanının ilk 1,5 milyon metrekaresini içeren ilk üç etabının çalışmalarını çok yakında tamamlıyoruz.

Hizmete açtığımız yaşam vadilerinin ileri etaplarının çalışmalarına devam ediyor, ıslah ettiğimiz tüm derelerin çevrelerinde yaşam vadileri ortaya çıkararak İstanbullulara keyifli vakit geçirebilecekleri ve nefes alabilecekleri sosyal ve yeşil alanlar kazandırmaya devam ediyoruz.

Kent Ormanlarımızla İstanbul’a Nefes Aldırdık

İstanbul’un doğal yaşamını koruyarak İstanbulluların kullanımına açmak, İstanbulluları daha çok yeşille buluşturmak ve nitelikli yeşil alan kapasitesini artırmak her zaman öncelikli hedeflerimizden birisi oldu. Bu kapsamda İstanbul’a kazandırdığımız kent ormanlarında milyonlarca metrekarelik alanda artık İstanbullular spor yapmak, doğaya karışmak ve sevdikleriyle birlikte açık havada vakit geçirmek için kent ormanlarını tercih ediyor. Çocuklar, kent ormanlarının içerisinde yer alan çocuk oyun alanlarında eğlenirken aileler de vakitlerini doğada geçirme fırsatı buluyor.

       Eyüpsultan Kemerburgaz Kent Ormanı

Kemerburgaz Kent Ormanı’nı 26 Ekim 2019’da hizmete açtık. Eyüpsultan ilçesinde yer alan Kemerburgaz Kent Ormanı’nın tamamı 5 milyon 526 bin metrekareden oluşuyor. İstanbulluları yeşille yeniden buluşturan ilk projelerimizden birisi olan Kemerburgaz Kent Ormanı, açıldığı tarihten bu yana spor ve yürüyüş alanları, çocuklar için oyun alanları, kafe ve restoranları ve yürüyüş parkurlarıyla her yaştan her İstanbullunun keyifle vakit geçireceği ve nefes alabileceği bir orman olarak İstanbul’un yeni “yeşil merkezi” oldu. Kemerburgaz Kent Ormanı’nda yer alan ve Mimar Sinan tarafından inşa edilen Mağlova Su Kemeri de dünya su mimarisinin baş yapıtlarından birisi olarak kabul ediliyor. Kemerburgaz Kent Ormanı içerisinde tüm bunlara ek olarak konser ve etkinlik mekanları da yer alıyor.

       Beylikdüzü Yakuplu Kent Ormanı

Haziran 2021’de hizmete açılan Yakuplu Kent Ormanı, yaklaşık 53 dönüm alan içerisinde yer alıyor. Yakuplu Kent Ormanı içerisinde yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, festival alanı, kır lokantası ve otopark alanı gibi ziyaretçilerin daha keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak birçok alan yer alıyor. İstanbul’un üçüncü kent ormanı olma unvanını taşıyan Yakuplu Kent Ormanı, bölge halkının ve özellikle çocukların keyifle vakit geçirdiği bir yaşam alanı olarak Beylikdüzü ilçesinde yer alıyor.

       Çekmeköy Rahmi Demir Kent Ormanı

Anadolu Yakası’nın ilk kent ormanı olma özelliği taşıyan Rahmi Demir Kent Ormanı, İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde yer alıyor. Toplam 350 bin metrekare büyüklüğe sahip Rahmi Demir Kent Ormanı’nda çocuk oyun alanları, seyir kulesi, gözlem terası, bisiklet ve yürüyüş parkurları bulunuyor. 2022 yılında İstanbulluların kullanımına açılan Rahmi Demir Kent Ormanı’nda kuş gözlemi de yapılabiliyor.

       Sarıyer Atatürk Kent Ormanı

Sarıyer’de Hacıosman Korusu olarak bilinen ve yeniden düzenleyerek Atatürk Kent Ormanı adıyla hizmete açtığımız orman Sarıyer ilçesinde yer alıyor. 19 Mayıs 2020’de İstanbullularla buluşturduğumuz Atatürk Kent Ormanı’na 12 kilometreyi bulan yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, kafeterya, otopark, spor alanları, seyir ve festival alanları gibi mekanlar kazandırdık. Metronun yanı başında yer alan Atatürk Kent Ormanı, sadece bölge halkının değil metroyla birçok ilçeden misafirini ağırlayan ve şehrin ortasında nefes aldıran ormanlarımızdan birisi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

       Sarıyer Büyükdere Fidanlığı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1928 yılında kurulan Büyükdere Fidanlığı ve 1936 yılında kapılarını açan Bahçıvanlık Okulu, yıllardır atıl halde bulunuyordu. 1997’den bu yana kullanılmayan fidanlık ve bahçıvanlık okulunu yeniden işlevlendirerek açtık. Hem İstanbulluların nefes alacağı keyifli bir yeşil alanı daha ortaya çıkardık hem de Atamızın yadigarlarından birisinde daha sahip çıktık.

Türkiye’nin ilk meyve bahçesi ve fidanlığı olma özelliğini taşıyan Büyükdere Fidanlığı, 2013 yılından beri İBB mülkiyetindeydi. 180 bin metrekarelik alanda yer alan Büyükdere Fidanlığı’nda yaptığımız çalışmada 80 yaşının üzerinde ağaçların yer aldığı ve bu ağaçların içerisinde sekoya, sedir, bataklık meşesi, dişbudak, çınar, fıstık gibi ağaçların yaygın olduğunu öğrendik.

Cumhuriyetimizin 100. yılında İstanbullularla buluşturduğumuz Büyükdere Fidanlığı bahçıvanlık okulunda eğitimler verilmesinin yanı sıra keyifli bir mesire alanı olarak konumlanıyor. Büyükdere Fidanlığı’nda bir bahçıvanlık okulu, Enstitü İstanbul İSMEK eğitim binası, kütüphane ve kreş gibi eğitim binalarına ek olarak kafeterya ve restoran, kaykay pisti, basketbol sahası, otopark, bisiklet ve yaya yolları gibi tüm gün vakit geçirilmesini sağlayabilecek birçok alan bulunuyor.

Yaşam Vadilerimizle İstanbul’un Derelerini İstanbul’a Yeniden Kazandırıyoruz

Daha önceleri hemen hemen her yağmurda taşma riski bulunan ve yıllar içerisinde kentin sorunlarından biri haline gelen dereleri ıslah ederek daha temiz ve risksiz hale getiriyoruz. Derelerin taşma ve kirlilik problemlerini çözerken çevresini ise yaşam vadileriyle buluşturuyor; İstanbulluların keyifle vakit geçirebilecekleri, spor yapıp sosyalleşebilecekleri ve huzurla dinlenebilecekleri yeşil alanlara çeviriyoruz.

Yaşam vadileri projelerimizi hayata geçirirken projelendirme aşamasında her bölgenin ihtiyacını gözetiyor, bölge halkının beklentilerine yönelik çalışmalar sürdürüyoruz. İstanbul’un gelecekteki iklimsel zorluklara karşı dayanıklılığını da artırmak için önemli projelerimizden birisi olan yaşam vadileri aynı zamanda İstanbul’un her iki yakasında da tamamen atıl kalmış ve şehrin düzenine zarar veren görüntüler ortaya çıkaran derelerin dönüşümüyle birlikte İstanbul’un çehresini de güzelleştiriyor.

Dereden denize kadar uzanan, hatların iklim ve sulama koşullarına uygun şekilde bitkilendirme çalışmalarından aydınlatmalarının bölgede yaşayanlar ve yabani hayvanlar için uygun olacak şekilde ayarlanmasına kadar her detayını düşünerek projelendirdiğimiz yaşam vadilerinin projelendirmeleri aşamasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı, İBB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve İstanbul Planlama Ajansı’nın ortak çalışmaları olarak hayata geçirdiğimiz yaşam vadilerinin her dere ıslahının ardından bir yenisini daha İstanbul’a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Hizmete Açtığımız Yaşam Vadileri:

  • Bakırköy Ayamama Yaşam Vadisi
  • Beşiktaş Ortaköy Yaşam Vadisi
  • Beylikdüzü Kavaklıdere Yaşam Vadisi
  • Çekmeköy Serindere Yaşam Vadisi
  • Haliç Yeşil Koridor
  • Kadıköy Kurbağalıdere Yaşam Vadisi
  • Kağıthane Cendere Yaşam Vadisi
  • Pendik Yaşam Vadisi
  • Sarıyer Baltalimanı Yaşam Vadisi
  • Silivri Boğluca Yaşam Vadisi
  • Tuzla Yaşam Vadisi
  • Tuzla Hacetdere Yaşam Vadisi

Parkların Yeşil Alan Kapasitesini Artırıyoruz

İstanbul’daki park ve bahçelerin İstanbullular için hem daha kullanışlı, temiz, güvenli ve keyifli olmasını sağlıyor hem de yeşil alanlarını artırıyoruz. 2019- 2023 yılları arasında toplam 223 parkı yenileyerek İstanbullulara kazandırdık. Sadece var olan parkları revize etmedik, uygun alanlarda yeni parklar hizmete açarak her semtte, İstanbul’un her köşesinde daha keyifli alanlar ortaya çıkardık.

Sahil Yeşil Alan Düzenlemeleri Yaparak İstanbul’un Mavisini Yeşille Buluşturuyoruz

İstanbulluların kaliteli yeşil alanlarla buluşmasını sağlamak için parklar, yaşam vadileri ve kent ormanlarının yanı sıra sahillerimizde de yeşil alan kapasitesini artırıyor, İstanbul’un doğasına sahip çıkıyoruz. İstanbul’un her iki yakasındaki sahillerde yaptığımız yeşil alan düzenlemeleri sonrasında İstanbul sahillerini İstanbullular için daha keyifli hale getiriyor, İstanbulluların doğayla buluşmasına olanak sağlıyoruz.

Anadolu Yakası’nda Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Tuzla ve Şile’nin; Avrupa Yakası’nda Avcılar, Arnavutköy, Büyükçekmece, Beşiktaş, Bakırköy, Beyoğlu, Eyüpsultan, Fatih, Zeytinburnu, Silivri ve Sarıyer’in sahillerindeki yeşil alanları düzenledik; bölgenin ihtiyacı olan park, yetişkin spor alanları, kent mobilyaları gibi donatıları ekleyip İstanbulluların kullanımına açtık.