İBB Miras’ı kurduk ve tarihi eserlerin bakımı ve restorasyonu konusunda dünyaca ünlü bir marka haline getirdik. Yerebatan Sarnıcı’ndan Çubuklu Silolar’a Müze Gazhane’den Kara Surları’na kadar onlarca önemli restorasyona imza attık. Önümüzdeki 5 yılda, yine İstanbul’un her köşesinde var olan tarihi eserleri restore ederek kültür sanat hayatına dahil ettiğimiz, liyakatli ekip arkadaşlarımız ve özenli restorasyonlarımızla kent yaşamına kattığımız bir dönem yaşamayı ümit ediyoruz. Bu amaçla projelerimizi 10 madde altında topladık; yeni dönemde de geçmişi koruyup gün yüzüne çıkaracak, sanat ve kültürle geleceğe taşımaya devam edeceğiz.

            1-  28 Müze ve Sanat Merkezi Daha Açıyoruz

İstanbul’a 28 yeni müze kazandıracak, müze ve sanat merkezlerimizle tüm İstanbul’u kuşatacağız. Türüne göre müzelerimizde yüzlerce önemli esere ev sahipliği yapacak, Türkiye’den ve dünyadan sanatçıları sanat merkezlerimizde ağırlayacak, İstanbul’da kültür sanata ulaşımı kolaylaştıracağız.

Müzelerimizden bazıları:

  • Tarihi Haliç Tersanesi
  • Kirmasti Sarnıcı
  • Beyazıt Sarnıçları
  • Altınkapı
  • Bozdoğan Su Kemeri
  • Yenikapı Kültür Parkı
  • İstanbul Kent Müzesi
  • Yedikule Panorama Müzesi
  • Bozdoğan Kemeri Ziyaretçi Merkezi

            2-  3 Yeni Müze Gazhane Daha Geliyor

Yıllarca atıl durumda kalan Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nin restorasyonunun ardından endüstriyel bir tesisi Müze Gazhane’ye dönüştürmüş, her yaştan İstanbullu için kentte bir kamusal kültür sanat ve yaşam alanı olarak ortaya çıkarmıştık. Yeni dönemimizde 3 yeni Müze Gazhane daha açarak şehre değer katacak, Kadıköy’ün ardından Avrupa Yakası’na da Müze Gazhane’nin enerjisini taşıyacağız. Tarihi Dolmabahçe, Kağıthane ve Yedikule Gazhanelerini restore ederek kültür, sanat, turizm mekanları ve sosyal alanlar olarak yeniden şehre kazandıracağız.

            3-  3 Yeni Arkeopark’ta Tarih Meraklılarına Keşif İmkanı Sunacağız

Arkeoparklarda arkeolojik kazı ve çalışmaların meraklıların keyifle vakit geçirebilecekleri tarihe olan ilgi ve bilgiyi artıracak alanlar ortaya çıkaracağız. Her yaştan arkeoloji meraklısını Şeyh Vefa Arkeoparkı, Yoros Kalesi Arkeoparkı ve Milyon Taşı Kazı Alanı Arkeoparkı’nda ağırlayacak, tarihin ortaya çıkışına İstanbulluların da tanıklık etmesine olanak sağlayacağız.

            4-  4 Tarihi Tiyatromuzu Restore Edeceğiz

Tarihi tiyatrolarımızı yeniden İstanbul’a kazandırmak için çalışmalarımıza hızla devam ediyor, nostaljik dokusunu kaybetmeden yeni teknolojiler kullanarak tiyatrolarımızı gün yüzüne çıkarıyoruz. 4 tarihi tiyatroyu restore ederek Şehir Tiyatroları’na dahil edecek, tiyatroseverlerin özenle sahnelenen oyunları izlerken, bulunduğu mekandan da keyif almasını sağlayacağız. Kadıköy İskele Meydanı’nın simgelerinden Haldun Taner Sahnesi, Fatih Tiyatrosu (Reşat Nuri Güntekin Sahnesi), Muammer Karaca Tiyatrosu ve Kenter Tiyatrosu sanat ve tiyatro hayatımızın yeniden aktif birer parçası olacak.

            5-  Feshane ve Baruthane’de Yeni Dönem Başlıyor!

Artİstanbul Feshane ismiyle İstanbul’a kazandırdığımız Feshane’de bugüne kadar sergiler, etkinlikler ve söyleşiler düzenleyerek her yaştan ziyaretçiyi ağırladık. Yeni düzenlemelerimizle Artİstanbul Feshane’nin 2. etap çalışmalarını da tamamlayacak ve kapsamını artıracağız. Bir diğer endüstri mirasımız olan Azatlı Baruthanesi’ni şehir hayatına kazandıracağız. Başakşehir ilçe sınırlarında bulunan ve Osmanlı padişahlarından 3. Selim zamanında inşa edilen Azatlı Baruthanesi’ni de Ataköy’deki Baruthane’de yaptığımız gibi yeniden gün yüzüne çıkaracağız.

            6-  Keyifli Okuma Alanlarımıza Yenileri Ekleniyor: 9 Yeni İskele Kitap Kafe

Özellikle Tarihi Moda İskelesi’ndeki gibi çok sevilen İskele Kitap Kafelerimize yenilerini ekleyecek, İstanbullulara şehrin en güzel manzaraları eşliğinde kitap okuyabilme imkanı sağlayacağız. Bostancı, Büyükada, Eminönü, Kasımpaşa, Fener, Balat, Ayvansaray, Sütlüce ve Eyüp’teki iskelelerimize de Kitap Kafe açacağız.

            7-  Tarihi Kara Surları ve Kaleler Turistik Cazibe Merkezleri Olacak

Tarihi Kara Surlarımızı yenileme çalışmalarımıza aralıksız olarak devam edecek, dünya miraslarımızdan birine daha sahip çıkacak, koruyacak ve olası İstanbul depremine karşı güçlendireceğiz. Kapsamlı restorasyon ve yenileme çalışmalarımız kesintisiz 22 kilometreye ulaşacak. Anadolu Hisarı’nda yaptığımız gibi Rumeli Hisarı’na da restorasyon ve yeniden işlevlendirme yapacağız. İki yakadaki iki hisarımız da kültür sanat odaklı, şehrin cazibe merkezleri olacak. Kara Surları ve Rumeli Hisarı gibi Tarihi Yoros Kalesi de ziyaretçi merkezi ve gezi yolu ile İstanbullulara açılacak.

            8-  Türbe, Hazire ve Tarihi Mezarlara Sahip Çıkmaya Devam Edeceğiz

İBB Miras’ın tecrübesiyle 2019’dan bu yana sergilediğimiz olağanüstü hızımızla çalışmaya devam edecek mezar, hazire ve türbelerimize hak ettikleri saygıyı göstereceğiz. 600 hazire, 450.000 tarihi mezar ve 20 türbenin bakım ve onarımını yapacağız. Bakım ve onarımını yaptığımız bu alanları Yaşayan Hafıza Merkezleri’ne dönüştüreceğiz.

            9-  Tarihi Yarımada’ya Özel Bir Kurumsal Yapı Kuracağız

İstanbul’un tarihine sahip çıkacak, Tarihi Yarımada’yı koruyarak güçlendireceğiz. Fatih’te Tarihi Yarımada Yapı-Proje Merkezi ve Tarihi Yarımada Restorasyon Merkezi kuracağız. Bu merkezler aracılığıyla uzman ekiplerimiz eşliğinde projelendirme, yapı çalışmaları, dönüşüm, danışmanlık, güvenlik, hasar tespit, restorasyon çalışmalarında çok yönlü hizmetler vereceğiz. Böylelikle Tarihi Yarımada’da kentsel dönüşümün önünü açacak, tarihi yapıların restorasyon ve güçlendirme süreçlerini kolaylaştıracak ve Fatih ilçesine hak ettiği değeri geri kazandıracağız.

            10-  Süleymaniye’yi Yeniden Eski Güzel Günlerine Kavuşturacağız

İstanbul’u yenileme alanları ile canlandıracak, tarihi dokusuna sahip çıkacağız. Sahip olduğu fiziksel ve sosyal dokuyu koruyarak Süleymaniye’de geniş kapsamlı bir yenileme projesi başlatacağız. Süleymaniye Koruma ve Yenileme Projesi ile ilk defa bu ölçekte nitelikli bir restorasyon projesini hayata geçirecek, Süleymaniye bölgesi gibi Türkiye’nin en değerli bölgelerinden biri olan böyle bir alanı geleceğe taşıyacak, turistik önemini güçlendireceğiz.