Kendi işlerini kurmak veya var olan işlerini geliştirmek isteyenler için ihtiyacı olan mekan, imkan ve destekleri sunacağız. Girişimci gençlerimizin kendilerine yurt dışında gelecek aramalarına seyirci kalmayacağız. İstanbul’da üretimi artıracak, işsizliğin azalmasına olanak sağlayacağız. İstanbul’u yapacağımız bu atılımlarla parlak zihinleri kaybeden değil kendisine çeken, Avrupa’da girişimciliğin ve teknolojinin merkezi haline getirecek adımlar atacağız.

Önümüzdeki dönemde bu hedeflerimiz doğrultusunda atacağımız adımları 10 maddeyle açıkladık. Gelecek beş yılda hep birlikte daha çok üretecek, daha çok kazanacağız.

            1-  10 Bilgi ve İnovasyon Fabrikası Kuracağız

İstanbul’un 10 ayrı noktasında Bilgi ve İnovasyon Fabrikaları kuracağız. Bu merkezlerimizde veri işlemeden toplum bilimlerine, kültür-sanattan yeni medyaya, tasarımdan raporlamaya kadar pek çok konuda çalışan kişileri ağırlayacağız. Bilgi ve İnovasyon Fabrikalarımızı bilgi işleme, üretim ve pazarlama altyapısı sağlayan merkezler olarak planladık. Güçlü altyapılarla donatacağımız fabrikalarımızla sadece bireylere değil dernek, şirket ve kooperatiflere de bilgi işleme, pazarlama ve üretim imkanı sunacağız. 5 yılda 25 bin gencimize gelir sağlayacağımız Bilgi ve İnovasyon Fabrikalarımızda yer alan gençler, fabrikalarımızdan alacakları destekle iş kurup uluslararası networklere entegre olma şansı yakalayacak.

            2-  5 Yeni Tech Istanbul ve İkinci Oyun Geliştirme Merkezi’ni Açacağız

2019’dan bu yana açtığımız Tech İstanbul Girişimcilik Merkezleri’nin sayısını artıracağız. Böylece daha çok girişimciye erişecek; girişimcilerimizin ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojili araç, altyapı ve alanları sağlayacağız. Tech Istanbul Girişimcilik Merkezlerimizin sayısını 2 kat artırıp 10’a çıkaracağız.

İlki Habitat Yaşam Merkezi içerisinde yer alan Oyun Geliştirme Merkezimize (OGEM) bir yenisini daha ekleyeceğiz. Oyun geliştirmeye ilgi duyan gençler için bilgi verecek, oyun girişimcileri için bir kuluçka ortamı sağlayacak ve birçok ücretsiz etkinliğe ev sahipliği yapacak Oyun Geliştirme Merkezi’nin ikincisini de Anadolu Yakası’nda hayata geçireceğiz.

            3-  İstanbul Girişimcilik Fonu’nu Kuracağız

İstanbul Girişimcilik Sermayesi Yatırım Fonu’nu kuracak, bu fon ile girişimlerin ve yaratıcı aktörlerin fon kaynaklarına ulaşımını kolaylaştıracağız. Sektör temsilcileri, melek yatırımcılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinin yer aldığı bir üst kurul ile yöneteceğimiz bu fon ile girişimcilerin projelerine finansal destek sağlayacağız. Üst kurul tarafından seçilen projelere yılda toplam 1 milyon dolarlık bütçe desteği verecek, girişimciler tarafından geliştirilen değeri yüksek projelerin hayata geçmesi için aracılık edeceğiz.

            4-  Girişimciye Tam Destek Vereceğiz

Desteklediğimiz girişimlere ücretsiz sunucu ve depolama desteği vererek girişimcilerin dijital ortamda da proje yönetimini kolaylaştıracağız. Yine destek verdiğimiz girişimlere Girişimci Kart sağlayacağız. Bu Girişimci Kart ile girişimcilerin İSPARK, BELTUR ve toplu ulaşım araçlarından indirimli olarak faydalanmalarını sağlayacağız. Bu desteklerimizi 750 girişim ve 3 bin girişimciye sağlayacağız. Ayrıca gerekli şartları sağlayan ve onay alan girişimcilerimize 200 bin TL hibe desteği vereceğiz.

            5-  2 Yeni Uluslararası Fuar Merkezi Açacağız

İstanbul’daki yatırımcıların ve girişimcilerin bir araya gelmesini sağlamak veya tüm dünyadan sektör buluşmaları sağlamak için iki yeni fuar merkezi açacağız. Avrupa Yakası’nda Arnavutköy’de ve Anadolu Yakası’nda Pendik’te açacağımız 2 yeni Uluslararası Fuar Merkezi ile akıllı şehircilik, robotik teknolojiler, yapay zeka, coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama ve bilişim teknolojileri gibi yüksek teknoloji ile ilgili alanlarda yılda en az 10 uluslararası fuar ve kongre organizasyonu yapacağız.

            6-  İstanbul Robotics’i Kuracağız

İstanbul Robotics markasını hayata geçireceğiz. İstanbul Robotics için kuracağımız kampüste hava, kara ve su robotlarına yönelik çalışmaları tek alanda birleştireceğiz. Bu özelliğiyle dünyada bir ilk olan kampüsümüzde sadece girişimcileri değil öğrencileri de destekleyeceğiz.  Okulların robot takımları için uzman mentörlerimiz aracılığıyla teknik donanım sağlayacağız. Ayrıca farklı alanlarda geliştirilen robotların testleri de İstanbul Robotics kampüsümüzde yapılabilecek. 5 yılın sonunda 500 faydalı model (patent) başvurusunda bulunmayı hedefliyoruz.

            7-  İstanbul’a İkinci Veri Merkezi Açacağız

İkinci veri merkezimiz olan Data-İstanbul’u hayata geçireceğiz. Anadolu Yakası’nda kuracağımız ikinci veri merkezimiz Data-İstanbul ile dünyanın en büyük veri sağlayıcısı kentlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu veri merkezlerimizde ihtiyaç duyan 100.000 öğrenciye 10 GB’lık ücretsiz bulut depolama alanı sunacağız.

            8-  5.000 AR-GE Projesine Destek Olacağız

Araştırma ve geliştirme projelerine destek olarak araştırmacıların yanında olacağız. Üniversitelerimizle iş birliği yaparak, her yıl konu başlıkları belirleyeceğiz. Belirlediğimiz konu başlıklarında yer alan 5.000 Ar-Ge projesine destek vereceğiz.

            9-  Girişimcilik Eğitimleri Vereceğiz

Girişimci firmalarımızı doğru alanlara yönlendirip rehberlik ederek girişimcilerin iş ve projelerini daha doğru yönetmelerini sağlayacağız. Bu amaçla teknoloji alanında hizmet verecek 10 adet Enstitü İstanbul İSMEK açacağız.

Her yaştan, İstanbullu her bireyi girişimciliğe yönlendirecek okullar açacağız. Kadın, genç ve çocuklara yönelik olmak üzere toplamda 3 adet Girişimcilik Okulu kuracak, girişimcilere hayallerini hayata geçirmelerinde öncülük edeceğiz.

Girişimciliği sadece İstanbul’a değil ülkemizin geneline yayacağız. Ülkemizin tamamını kapsayacak biçimde İnovasyon Yaz Kampları düzenleyeceğiz. Bu kamplarımızda 18-25 yaş arası gençlerimize girişimcilik ve inovasyonla ilgili eğitim ve seminerler düzenleyeceğiz.

            10-  İBB Wi-Fi’da Sınırları Kaldıracak, İBB FİBER’i Kuracağız

İBB Wi-Fi’da sınırları kaldırıyoruz. Bugüne kadar 12.000 erişim noktasına ulaştırdığımız İBB Wi-Fi hizmetini yeni dönemimizde 30.000 noktaya ve 10 milyon kullanıcıya çıkaracağız. İstanbul’un 30 bin noktasında kotasız ve İBB Wi-Fi ile sınırsız ve ücretsiz internet hizmeti sağlayacağız.

İBB FİBER’i hayata geçireceğiz. İBB FİBER ile İstanbul’da fiber hat ulaşmayan sokak bırakmayacağız.