Hızlı Tarama ile Bina İnceleme

Bir ön inceleme niteliğinde olan hızlı tarama ile bina inceleme ve tespit hizmetimizi başlattık. Bu projeyle şimdiye kadar 110 bin binayı ziyaret ettik ve 35 bin kadar binada tarama yaptık. Yaptığımız incelemeler sonucunda bu binaların yarısının riskli ve yüksek riskli olduğunu tespit ettik. 318 binada ise deprem güvenliğinin hiç olmadığını görerek kentsel dönüşüm sürecini hızlıca başlattık. Binaların tahliye ve yıkım işlemlerini sürdürüyor bir yandan da saha çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

İBB Bina İnceleme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ev sahipleri, kiracılar veya yasal temsilciler bina tespiti başvurusu yapabiliyor. İBB bina tespiti başvurusunu iki farklı şekilde yapabilirsiniz. binatespiti.ibb.istanbul adresinden dijital ortamda kolayca başvuru yapabileceğiniz gibi dilerseniz İBB hizmet binalarına dilekçe vererek de bina tespiti için talepte bulunabilirsiniz.

İBB Kentsel Dönüşüm Ofisleri

İstanbul’da kentsel dönüşüm sürecindeki binalarda yapılması gerekenleri İstanbullulara anlatmak, hak sahiplerinin bilgilenmesini sağlamak ve kentsel dönüşüm sürecinde İstanbullulara rehberlik etmek için İBB Kentsel Dönüşüm Mobil İletişim Ofislerimizi hayata geçirdik. Mobil İletişim Ofislerimizle kentsel dönüşümle ilgili İstanbulluların beklenti ve isteklerini öğreniyor, imarla ilgili haklarının bilgilendirmelerini yapıyor ve talepleri yerinde cevaplıyoruz.

İBB Katılım ve Çözüm Ofisleri

Kentsel dönüşüm projelerinde yer alan hak sahiplerinin arasında uzlaşma sağlamak, kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgilendirme yapmak, hak sahipliği tespiti yapmak, gayrimenkul değerleme, çalışma alanıyla ilgili araştırma yapmak ve kentsel dönüşüm projelerini katılımcı bir anlayışla yürütmek için İBB İmar ve Mülkiyet Çözüm Ofisleri ile İBB Katılım ve Çözüm Ofisleri açtık. Büyük kentsel dönüşüm projelerinde belirlenen çalışma alanlarında kurduğumuz ofislerimizi kentsel dönüşüm hakkındaki tüm sorularınız için ziyaret edebilirsiniz.

Afet Eğitimi ve Mobil Deprem İletişim Ofisi

Afet eğitmenlerimiz her yaştan İstanbulluya ulaşarak deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrasında bireysel olarak ve aile olarak neler yapması gerektiğiyle ilgili yüz binlerce kişiye eğitim verdi. Mobil Deprem İletişim Ofislerimizle de mahalle mahalle gezerek depremle ilgili bilgilendirmeler yaptık, İstanbullulara bilgi verdik.

İstanbul Yenileniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehircilik grubu iştirakleri olan KİPTAŞ, İMAR AŞ, BİMTAŞ ile ortaklaşa ve sürdürülebilir kentsel dönüşüm sistemi olarak hayata geçirilen İstanbul Yenileniyor Projesi’yle ilk kez tek yapılar da dönüştürülmeye başlandı.

İstanbul Yenileniyor’a Nasıl Başvuru Yapılır?

İstanbul’da sürdürülebilir kentsel dönüşüm sistemi olarak başlattığımız İstanbul Yenileniyor’a başvuru yapmak için istanbulyenileniyor.com adresi üzerinden üyelik işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir. Üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından tapu ve adres bilgileri gibi istenen bilgileri girerek başvuruda bulunabilirsiniz. 1999 yılı öncesinde yapılmış olan ve yapının özel mülkiyette yer alan tüm yapılar için başvuruda bulunabilirsiniz. Yaptığınız başvurunun ardından uzmanlarımız tarafından yapılan değerlendirmelerin sonucunda binanızın yenileme kriterlerinin taşıyıp taşımadığına karar verilmektedir. İlk etapta en kısa sürede en fazla risk taşıyan binaların dönüştürülmesi amaçlandığı için İstanbul Yenileniyor kentsel dönüşüm sistemi bazı kriterlerle sınırlandırılmıştır.

İstanbul Yenileniyor’da riskli yapı yenileme süreci üç aşamada gerçekleşir. Başvuru aşamasında yaptığınız ön başvurunun ardından size bilgilendirme formu ve istenen evrakların listesi iletilecektir. Bu evrakları sisteme yükledikten sonra teklif aşamasına geçilecektir. İstanbul Yenileniyor’un teklif aşamasında detaylı olarak teknik çalışmalar yapılacak ve ön teklif formu taraflarla paylaşılacaktır. Ön teklif formuna tüm maliklerin üçte ikisinin onay vermesi gerekmektedir. İstanbul Yenileniyor ön teklif formuna hak sahiplerinin üçte ikisinin onay vermesinin ardından uzlaşma aşamasına geçilecek ve yüz yüze görüşmeler başlayacaktır.

İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Sistem

İstanbul’un tamamında kentsel dönüşüm ve daha sağlıklı bina stokunu artırmak için hızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul Yenileniyor sistemiyle binaların yenilenmesinin yanı sıra hızlı tarama testiyle belirlenen yüksek riskli binalardan başlayarak güçlendirme çalışmaları da yapıyoruz.

Yapılarını güçlendirmek ve olası İstanbul depremine karşı önlem almak isteyen İstanbullular için hizmete açılan bu hizmette İBB şehircilik grubu şirketleri ortaklığında riskli binaların projelerinin hazırlatılması, projeyi yapacak şirketlerle sözleşme hazırlığı ve ruhsat alınması gibi konularda koordinasyon sağlıyoruz.

İBB İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Sistemi’nde daha düşük maliyetle hızlı bir şekilde uygulama yapılabilmesi sebebiyle ev sahiplerinin binayı daha kısa süre boşaltarak hızlıca güçlendirme yapılmış binalarına taşınmalarına ve depreme karşı daha hızlı önlem alınmasına olanak tanır.

İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Sistemi Başvurusu Nasıl Yapılır?

İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Sistemi’ne hak sahipleri İBB hızlı tarama yöntemi ile bina analiz sonuç belgesi, başvuru veya temsil belgesi, ruhsat veya yapı kayıt belgelerini istanbulyenileniyor.com web sitesi üzerinden sisteme yükleyerek başvuru yapabiliyor. Başvuru sonrası hak sahipleri ve paydaşlarla görüşülerek sistemdeki belgeler üzerinden yaklaşık güçlendirme maliyeti hesaplanır ve ön teklif formu hazırlanarak paydaşlara iletiliyor. Hak sahiplerinin tamamının onayının ardından hazırlanan ön teklif kabul belgesi sisteme yüklenir ve uzlaşma aşaması başlar. İBB iştiraki KİPTAŞ’ın koordineli şekilde yürüttüğü uzlaşma aşamasında hak sahipleri ve sektör paydaşları bir araya getirilir ve bina güçlendirmeye ilişkin işlemlere başlanır.

İstanbul Yenileniyor Müteahhit Sistemi

İstanbul Yenileniyor Müteahhit Sistemi, İstanbul Yenileniyor üzerinden bina yenileme veya güçlendirme yapmak isteyen ve teklif şartlarında uzlaşma sağlayan hak sahiplerinin binalarının inşaat yapımına istekli olan kişilerin başvuru yapmalarına olanak sağlayan bir sistemdir. İstanbul Yenileniyor’da hak sahiplerini rekabetçi inşaat firmalarıyla buluşturuyor, en doğru fiyata ve en hızlı şekilde binaların yenilenmesini sağlıyor ve İstanbul’u depreme karşı güvenli hale getirmek için aralıksız çalışıyoruz.