2019’dan bugüne İstanbul’un doğal güzelliklerini öne çıkararak İstanbullular için keyifle vakit geçirecekleri nitelikli yeşil alanlar ürettik. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak, daha yeşil ve doğa dostu bir kent haline getirme hedefimizde bugüne kadar attığımız önemli adımların; açtığımız kent ormanları ve yaşam vadileri gibi büyük yeşil alanların olumlu etkilerini hep birlikte görmeye devam ediyoruz. İstanbul için yeni dönemde de daha güzel ve yeşil bir İstanbul için çalışmaya, hedefimize doğru azimle yürümeye devam edeceğiz.

Yeni dönemde yaşam vadileri ve kent ormanlarımıza yenisini ekleyerek yeşil alan kapasitesini artırmayı; meydanlar ve oyun parklarıyla artıracağımız yeşil alanları kent yaşamına da dahil edebilecek şekilde geliştirmeye devam etmeyi; açacağımız yeni arıtma merkezleri ve enerji üretim tesisleriyle atık dönüşümünü sağlayarak kirliliği azaltmayı ve temiz enerji kullanarak doğru kalıcı ve doğru projelerle “yeşil bir İstanbul” için çözümlerimizi bir bir hayata geçireceğiz.

1.      İstanbul’un 35 Yaşam Vadisi Oluyor!

2019’dan bugüne kadar açtığımız yaşam vadilerini İstanbullularla buluşturduk ve yeni etaplarını da açmaya devam ediyoruz. 21 yaşam vadisi ile İstanbul’daki dereleri ıslah ederek çevrelerini de yaşam vadisi olarak kente kazandırdığımız gibi şimdi de 14 yeni yaşam vadisine de önümüzdeki dönemde başlayacağız. Toplam 35 yeni yaşam vadisini İstanbul’un yeşil alanlarına katacak, kent kültürüne beton bloklar değil yaşam vadileri ekleyeceğiz. Yaşam vadilerimizle birlikte İstanbul’a 10 milyon metrekarenin üzerinde yeşil alanı şehrimize kazandıracağız.

İstanbul’a yatırımlarımızı sürdürülebilir ve çevre dostu bir kent yaratma vizyonuyla yapmaya devam ediyor, İstanbul’un gelecek nesillere “daha yeşil” şekilde taşımak için yüzümüzü doğaya çeviriyoruz.

2.      6 Yeni Kent Ormanının Projesi Hazır

Anadolu Yakası’nda Ümraniye, Maltepe ve Sancaktepe; Avrupa Yakası’nda Çatalca, Eyüpsultan ve Avcılar ilçelerinde olmak üzere toplam 6 yeni kent ormanımızı İstanbul’a kazandıracağız. 5 milyon 450 bin metrekare büyüklüğündeki 6 kent ormanı ile İstanbulluları güvenle ve keyifle vakit geçirecekleri, spor yapacakları ve aileleriyle birlikte ziyaret edebilecekleri nitelikli ve doğal yeşil alanlara kavuşturmaya devam edeceğiz. 2019’dan bu yana açtığımız 5 kent ormanı ile birlikte İstanbul’a ilk kez bizim kazandırdığımız kent ormanlarının sayısını 11’e yükselteceğiz.

3.      İstanbul’a 27 Milyon M2 Yeni Yeşil Alan Kazandıracağız

Yeni kent ormanları ve yaşam vadilerimize ek olarak doğal yaşam parkları projelerini de başlattık. Büyükçekmece, Terkos ve Ömerli’de hayata geçireceğimiz doğal yaşam parklarıyla hem İstanbul’un içme suyu havzalarının korunmasını sağlayacak hem de aktif yeşil alan olarak kullanabileceğiz. İçme suyu havzalarının çevrelerindeki alanları aktif yeşil alana dönüştürerek toplamda 27 milyon metrekare yeşil alanı daha İstanbul’a kazandıracağız.

  • Büyükçekmece Doğal Yaşam Parkı Projesi - 12 milyon metrekare
  • Ömerli Doğal Yaşam Parkı Projesi - 9 milyon metrekare
  • Terkos Doğal Yaşam Parkı Projesi - 6 milyon metrekare

4.      8 Tarihi Koruda ve 4 Yeşil Alanda Restorasyon Yapacağız

İstanbul’un yüzlerce yıllık tarihine tanıklık etmiş korularını restore edecek, farklı türdeki ve anıt ağaçları bakım ve korumasını yaparak hem yeşil alanlarımızın hem de tarihimizin korunmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Tarihi koruların yanında Kuşdili Çayırı ve Yedikule Bostanları gibi tarihi yeşil alanlarımızı da aslında uygun şekilde restore edip düzenleyerek yeniden İstanbullularla buluşturacağız.

Tarihi Korular

  • Emirgan Korusu
  • Yıldız Korusu
  • Fethi Paşa Korusu
  • Büyük Çamlıca Korusu
  • Beykoz Korusu
  • Harem Korusu
  • Validebağ Korusu
  • Hidiv İsmail Paşa Korusu

 Yeşil Alanlar

  • Ali Paşa Su Kemeri
  • Kadıköy Kuşdili Çayırı
  • Yedikule Bostanları
  • Sanatkarlar Parkı

5.      İstanbul’a 24 Yeni Meydan Daha Geliyor!

2019’dan bu yana tamamladığımız kent meydanlarına ek olarak 24 yeni meydanı daha yaparak toplam meydan sayımızı 46’ya çıkaracağız. Projeleri hazır olan 24 meydanı tamamlarken bir yandan da Meydan Alan Yönetim Sistemi’ni hayata geçireceğiz. Meydan Alan Yönetim Sistemi’yle meydanların tek merkezden kontrolü ve bakımını sağlayacağız. Aynı zamanda tamamlanan meydanlarımızı da İstanbul’un turizm destinasyonuna dahil ederek İstanbul’a yeni turizm bölgeleri kazandıracağız.

Alanlarda yaptığımız yeşil alan düzenlemeleriyle İstanbul’un yeşil alan kapasitesine katkı sağlayacak; yayalaştırma yaptığımız bölgelerde ise trafiksiz ve güvenli meydanlar oluşturarak engelli, pusetli ve yaş almış vatandaşların daha rahat yürüyüş yapabileceği alanlar ortaya çıkaracağız

6.      Çocuklarımız için 600 Yeni Oyun Parkı Yapacağız

İstanbul’da çocuk oyun alanı olmayan mahalle bırakmayacağız. 2019 itibarıyla projelendirmelerini ve uygulamalarını yaptığımız oyun evleri, seyyar oyun alanları ve oyun sokakları projelerini tüm ilçelerimize ulaştırarak her bölgeden çocukların daha nitelikli oyun alanlarına kavuşmasını sağlayacağız. Seyyar oyun alanlarımızla 2029 yılına kadar 500 bin çocuğa ulaşarak her çocuğun oyunla olan tecrübelerini geliştirmeyi amaçlıyoruz.

2020 yılında kurulan Oyun İstanbul kapsamında geliştirdiğimiz İstanbul Oyun Master Planı’na uygun olarak 2024-2029 tarihleri arasında 300 oyun alanını doğal malzemeler kullanarak dönüştürecek, 300 de yeni oyun alanı kuracağız. İstanbul Oyun Çalıştayı’nda alınan kararlar doğrultusunda ortaya çıkan İstanbul Oyun Master Planı’na uygun olarak 2019’dan bugüne oyun alanlarını bu kapsamda düzenlemiş, birçok alanda rekreasyon ve oyun özelinde faaliyetler gerçekleştirmiştik.

7.      7.7 Milyon M2 lik Tabiat Parkı Projesini Hayata Geçireceğiz

Beton kanal sebebiyle tehdit altında olan yaklaşık 350 milyon metrekarelik alan için üretilen fikir projelerinin uygulamalarını tamamlayacağız. Küçükçekmece Lagünü Havzası ve Yakın Çevresi için 2022 yılında bir fikir yarışması yaparak konuyla ilgilenen İstanbullulardan fikirlerini bizimle paylaşmalarını istemiştik. Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Esenyurt ve Arnavutköy ilçeleri içerisinde yer alan 350 milyon metrekarelik bölge için ortak akla başvurarak topladığımız fikirleri geliştirerek bu bölgenin yeşil alan ve doğal güzelliklerinin korunması için projelendireceğiz.

7 milyon 700 bin metrekarelik Çiftalan-Kısırkaya Tabiat Parkı, İstanbul’un her iki yakasındaki botanik bahçeleri ve 525 bin metrekarelik Arnavutköy Karaburun Sahili Ekolojik Düzenleme Projesini hayata geçireceğiz. İstanbullular için benzersiz bir doğa deneyimi sunacak bu alanlarda şehrimizin doğal güzelliklerini koruyarak gün yüzüne çıkaracağız. 2019’dan beri yaptığımız sahil ve çevre düzenlemeleriyle hem İstanbul’a hem İstanbullulara hem de bölgede yaşayan tüm canlılara katkı sunmak için çalıştık. 2029 yılına kadar yapacağımızı planladığımız projelerimizi de bu şekilde düşünerek geliştirdik.

Doğayı ve çevreyi koruyup geliştirmek ve daha iyiye taşımak için yapacağımız projelere ek olarak İstanbulluların da çevremizi koruyup gözeterek doğayla ilgili bilgilenmelerini sağlamak istiyoruz. Bu kapsamda 500 bin kişiye doğa farkındalığı eğitimleri verecek, düzenleyeceğimiz etkinliklerle vatandaşlarımızda da çevre bilincini oluşturacağız.

8.      6 Yeni Biyolojik Arıtma Merkezi’yle Yüzülebilir Denizlere Kavuşacağız!

İstanbul denizini yüzülebilir hale getirmek ve Marmara Denizi’ndeki canlı çeşitliliğini korumak için biyolojik arıtma tesislerimizin sayısını artırıyoruz. Daha önce hizmete açtığımız tesislerimize ek olarak 2029 yılına kadar 6 yeni biyolojik arıtma merkezi açarak Marmara Denizi’ne deşarj edilen arıtılmış suyun oranını %80’e çıkaracağız. Açtığımız atık su tünelleriyle yağmur suyu ve atık suyu ayrıştırarak suyu biyolojik arıtma tesislerimizde arıtacak, İstanbul’un tüm sahillerinde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yüzme suyu şartlarını sağlamış olacağız.

Melen içme suyunu da atık sudan korumak için atık su tünelleri ve hatları yapacağız. 100 kilometrelik atık su hattı ve 13 kilometrelik arıtılmış atık su tüneliyle Melen’e sahip çıkacağız.

9.      Yeni Enerji Üretim Tesisleriyle Temiz Enerji Üretmeye Devam!

İstanbul’da daha önce hizmete açtığımız tesislerimize ek olarak yeni hayata geçireceğimiz enerji üretim tesisleriyle İstanbul’un önemli miktarda enerji üretimini temiz kaynaklar ve geri dönüşümden sağlayacağız. Açacağımız yeni tesislerle birlikte 1 Yatağan Termik Santrali veya 2 Aliağa Termik Santrali’ne eşit enerji üretecek, İstanbul’da geri dönüşümün ve temiz enerjinin payını yeni tesislerimizle artırmaya devam edeceğiz.

  • Atık yakma ve enerji üretim tesislerimizden 170 MW,
  • Güneş enerji sistemlerimizden 165 MW,
  • Çöp gazından enerji üretim tesislerimizden 120 MW,
  • Rüzgâr enerji santralimizden 110 MW,
  • Biyometanizasyon tesislerimizden 35 MW enerji üreteceğiz.

10.  İklim Değişikliği ile Mücadele Edeceğiz

2050 yılında şehrimizin “karbon nötr” ve “dirençli şehir” olmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda önemli bir adım atarak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan bir protokolle imzaladığımız planı hayata geçireceğiz.

Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehir Platformu ile daha önce düzenlediğimiz toplantılar ile İstanbul Yeşil Şehir Eylem Planı’nı belirli bir aşamaya getirerek planın zeminini hazırlayarak sağlam ve uygulanabilir bir plan ortaya çıkarmıştık. Yeni dönemimizde de Yeşil Şehir Eylem Planı’nı hayata geçirerek iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek çözümler ortaya koyacağız.