Bugüne kadar İstanbullular, İstanbul içerisinde daha rahat hareket edebilsin, trafikte saatlerini harcamadan evlerine, işlerine dönebilsin diye yüzlerce noktada trafiği rahatlatacak müdahalelerde bulunduk, yeni cadde düzenlemeleri yaptık, prestij caddeler inşa ettik. Yeni dönemimizde de toplu taşımayı merkeze alacak şekilde çevreci ve sürdürülebilir yeni projeler hayata geçirecek; İstanbul’u, İstanbul’un her yerindeki vatandaşlarımız için daha erişilebilir yapmak için çalışacağız.

Çevre ve iklim için olumlu, İstanbullular içinse erişilebilir olacak projelerimizi 10 başlık altında sıraladık.

            1-  HIZRAY ve Yeni Metrolarla İstanbul’daki Raylı Sistem Ağımızı 740 Kilometreye Çıkaracağız

Türkiye'de bir ilk olacak şekilde planladığımız ekspres metro sistemi HIZRAY’ı hayata geçireceğiz. HIZRAY, 75 km uzunluğunda 13 istasyon ve her istasyonda en az bir raylı sistem hattı ile entegre olarak İstanbul'u bir ucundan diğer ucuna birleştirecek ve günde 1.5 milyon yolcu taşıyarak İstanbulluları şehrin bir ucundan diğerine hızla taşıyabilecek.

HIZRAY’a ek olarak 6 metro hattımızda ise inşaatlarımız hızla devam ediyor. Hatlarda devam eden çalışmalarımızı yer altında çalışan 15 bini bulan çalışanımızla birlikte hızla tamamlayıp hizmete açacak, şehrin trafiğini ve ulaşımını büyük oranda rahatlatacağız. Devam eden metro projelerimiz:

  • M5 Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli
  • M12 Ümraniye-Ataşehir-Göztepe
  • M10 Pendik Merkez-Kaynarca Merkez-Fevzi Çakma
  • M7 Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt
  • M7 Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey
  • M1B Kirazlı-Halkalı

HIZRAY, Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP, Esenyurt-Saadetdere metro hatlarıyla Eyüpsultan-Bayrampaşa, Esenler Cadde tramvay hatları ile Avrupa Yakası’ndaki, Üsküdar-Kadıköy-Maltepe, Üsküdar-Harem Nostaljik Tramvay Hattı ve Yenidoğan-Sancaktepe Şehir Hastanesi-İstanbul Finans Merkezi-Söğütlüçeşme raylı sistem hattının ilk etabı Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek kesiminde Anadolu Yakası’ndaki metro projelerimizin yapımına başlayacağız.

Projeleri hazırladığımız metro ve diğer raylı sistem projelerimize ek olarak İstanbul’un birçok bölgesinde yeni metro hatlarının da projelerine başlayarak bu bölgelere ulaşımı kolaylaştıracağız. Sultanbeyli-Kurtköy, İTÜ Maslak-Kağıthane, Hacıosman-Sarıyer, Taksim-Okmeydanı metro hatlarıyla Altunizade-Çengelköy-Kavacık (Beykoz), Kartal Sahil-Uğur Mumcu, Ambarlı-Beylikdüzü-Esenyurt-Hadımköy raylı sistem hatları ve Yıldız-Ortaköy füniküler hattının projelerine başlayacağız.

Tüm bu projelerimizle İstanbul'daki raylı sistem ağımızın uzunluğunu 740 kilometreye çıkaracak; şehrin raylı sistem ağını büyüterek trafik ve ulaşım sorununa çözüm sunacağız.

            2-  İstanbul’a 7 Yeni Kent Merkezi Kazandıracağız

İstanbul’un merkez sayılarını artıracak düzenlemeler yaparak şehrimizin çok merkezli ve planlı şekilde gelişmesini sağlayacak, böylelikle hem şehir içerisinde araçlı yolculuk yapma talebini ve dolayısıyla trafik yoğunluğunu azaltacağız. Özenle planlayarak hayata geçireceğimiz bu 7 yeni kent merkezinde konut, ofis, ticari birimler gibi temel fonksiyonların yanı sıra bu merkez çevresinde yaşayanların ihtiyaçlarını tek bölgede karşılayacakları şekilde birçok alan yer alacak. Kültür-sanat ve spor alanları, meydanlar ve yeşil alanların yer alacağı yeni kent merkezleriyle İstanbul’u çok merkezli hale planlı bir şekilde getireceğiz.

HIZRAY’ın diğer metro hatlarımızla entegre olduğu İstanbul'un önemli toplu ulaşım odaklarından 7 istasyonda olmasını planladığımız yeni kent merkezlerimiz doğudan başlayarak batıya doğru; Pendik-Kurtköy, Sancaktepe, Erenköy, Ümraniye, Kağıthane, Bağcılar-Kirazlı ve Esenyurt bölgelerinde yer alacak.

            3-  Yeni Nesil Yaya ve Bisiklet Ulaşımı BULUT’u Hayata Geçireceğiz

Toplu taşımanın yaya erişiminin en yoğun olduğu kesişim noktalarına çözüm olacak ve yaya ulaşımını daha konforlu hale getirecek çözümler üreteceğiz. D-100 güzergahı boyunca uzanan metrobüs hattımızın Zincirlikuyu, Uzunçayır, Altunizade gibi raylı sistem istasyonlarıyla kesiştiği yoğun noktalarda yeni nesil yayalaştırma projemiz BULUT'u hayata geçireceğiz. Yaya öncelikli, engellilerin, yaş almış bireyler ve pusetlilerin erişimine uygun bu projelerimizle artık toplu taşımaya erişimi çok daha konforlu hale getireceğiz.

En keyifli ulaşım araçlarından birisi olan bisiklet kullanımını İstanbul’da yaygınlaştırmak, güvenli hale getirmek ve karbon salınımını azaltmak için mesire alanlarındaki bisiklet yollarına ek olarak ulaşım için de bisikletin kullanılmasını sağlayacak projemizi hayata geçireceğiz. Kurbağalıdere Yaşam Vadimizi takip ederek Dudullu'ya gidecek yaklaşık 15 kilometrelik bisiklet yol ağına entegre, güvenli, hızlı ve kesintisiz Bisiklet Otobanı yapacağız. Bu Bisiklet Otobanı projemizin giriş çıkış noktalarında kapalı ve açık bisiklet otoparkları ve bisiklet kiralama imkanları sunacak, bisikleti olanların parklanmasını, bisikleti olmayanların ise kiralayarak yolculuk yapabilmelerini sağlayacağız.

            4-  Deniz Yolu Ulaşımında Yeni Atılımlar, Yeni Alternatifler Geliyor!

Her yani denizlerle çevrili şehrimizde bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projeler, açtığımız yeni seferler, üretimini yaptığımız Deniz taksiler ve restore ettiğimiz vapurlara ek olarak gelecek dönemde de yapacağımız atılımlarla İstanbul’un deniz ulaşımının payını artıracak projeler hayata geçireceğiz.

Zeytinburnu-Maltepe ve Yenikapı-Harem arasında gerçekleştireceğimiz arabalı vapur seferleriyle özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde keyifli ve konforlu yolculuk yapılmasını sağlayacak trafik yoğunluğunun azaltılmasına katkı sağlayacağız.

Adalar’ın ulaşımını kolaylaştıracak seferlere yenilerini ekleyeceğiz. Tuzla, Pendik ve Avcılar'dan Adalar'a yeni vapur seferleri düzenleyeceğiz. Haliç Tramvayımıza entegre olacak şekilde, Haliç kıyıları boyunca deniz yolu mekik hattımız ve Hop on - Hop off hattımızı hayata geçirecek, böylelikle denizinden yeşiline canlandırdığımız Haliç Kıyılarını İstanbulluların rahatça ulaşım sağlayabileceği hale getireceğiz.

Deniz taksilerimizin yanında yine ⁠Haliç Tersanemizde inşa etmeye başladığımız 28 kişi kapasiteli 7 deniz dolmuşumuzu da hayata geçireceğiz. Deniz dolmuşuyla hızlı, uygun fiyatlı ve konforlu bir ulaşım imkânı sunacağız.

Ortaköy-Çengelköy-Beylerbeyi arasında ring hattı düzenleyecek, Boğaz bölgesindeki ulaşım imkanlarını artıracağız.

            5-  Karayolu Ulaşımında Yeni Ekspres Hatlar ve Kavşak Düzenlemeleri

İstanbul’da bugüne kadar trafikte sorun yaratan bölgeler için nokta dokunuşlar; yol, kavşak, yan yol ve köprü gibi çözümlerle İstanbul’un kronik trafik problemlerine çözüm olacak çalışmalar yaptık. Yeni dönemimizde de İstanbul’un mahalleler arasında geçişi kesintisiz hale getirecek, trafiğin kilit noktalarına çözüm sunacak ve daralan yollardaki sıkışıklıkları rahatlatacak çözümler üreteceğiz.

Başakşehir'in kuzeyinde TEM Otoyolu'na paralel bir güzergah ile Mahmutbey yoğunluğunu baypas edeceğiz. Yine Beylikdüzü Esenyurt D-100 Karayolu-TEM Otoyolu bağlantı yolunda yeni yapacağımız kavşaklarla kesintisiz ulaşım imkanı sağlayacak, İstanbul’un batısındaki trafik sıkışıklığı olan bölgelere alternatif güzergahlar sunacağız.

Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı Tüneli'ni hızla tamamlayacak, ⁠Zincirlikuyu Kavşağı’nda yapacağımız yeni düzenlemeyle iş giriş ve çıkış saatlerindeki trafiği rahatlatacak ve bölgenin araç ulaşımını kolaylaştıracağız.

Anadolu Yakası’nda D-100 Karayolu boyunca darboğaza neden olan köprüleri yeniden projelendirecek, böylelikle trafiği ortadan kaldıracağız. 

            6-  Ulaşım Esnafının Sorunlarını Çözeceğiz

Minibüs, taksi, servis aracı gibi ulaşımla ilgilenen esnafımızın sorunlarını çözecek ve sistemin eksiklerini kapatacağız. Yeni servis aracı plakası tahsis etmeyeceğiz. Arnavutköy ilçemizden başlayarak minibüs hatlarımızı toplu ulaşım sistemimize entegre edecek, sistemi hem esnaf ve şoförler hem de yolcular için iyileştireceğiz. Taksi sisteminde yaptığımız yenilikleri geliştirecek, hizmet kalitesini artırarak kurumsallaşmayı sağlayacağız. Yasa dışı kiralamayı kayıt altına alacağız ve şoförlerin özlük hakları güvencemizde olacak. Deniz ulaşımının kara yolundaki ulaşım hatlarıyla entegrasyonunu sağlayıp tarife indirimlerine gideceğiz.

            7-  İş Arayanlara ve 100 Bin Öğrenciye Ücretsiz Ulaşım Desteği

Özellikle ulaşımda destek ihtiyacı olan, öğrenci ve iş arayan İstanbulluların ücretsiz ulaşım desteklerinden faydalanmalarını sağlayacağız. Eğitim bursundan yararlanamayan 100.000 öğrenciye eğitim döneminde ücretsiz ulaşım desteği sağlayacağız. İş arayanlara da iş görüşmelerine daha rahat gitmeleri için destek olacağız. Bölgesel İstihdam Ofislerimize iş başvurusunda bulunan vatandaşlarımıza 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz toplu ulaşım imkanı sağlayacağız. Kapsamını genişlettiğimiz İstanbulkart’lara yeni bir özellik ekleyerek abonman İstanbulkart kullanan vatandaşlarımıza kalan bakiyelerini bir sonraki aya aktarabilme olanağı sunacağız.

            8-  2 Yeni Otogar ile Şehirlerarası Ulaşımı Kolaylaştıracağız

Yeri hazır, projesi hazır iki alanımızda yeni otogarlarımızı halkımızın hizmetine sunarak şehirlerarası ulaşımı daha kolay ve alternatifli hale getireceğiz. Kurtköy (Pendik) ve Habipler'de raylı sistemler ile tam entegre iki yeni otogarımızın inşaatına başlayıp önümüzdeki dönemde tamamlayacağız. Böylece İstanbul’dan başka şehirlere erişimin daha hızlı olmasını sağlayacak ve toplu taşıma entegrasyonu ile şehir içerisindeki hareketi kolaylaştıracağız.

            9-  Otopark Kapasitesini 2 Katına Çıkaracağız

Otoparklarımızın sayısını ve var olan otoparklarımızın kapasitesini artıracak geliştirmeler yaparak otopark kapasitemizi iki katına çıkaracağız. Otoparklarımızı uygun noktalarda yeraltına taşımaya devam ederek yer üstünde meydan, yeşil alan gibi sosyal alanlar ortaya çıkaracak, doğal yapıyı koruyacağız. Mevcut otoparklarımızı yenilikçi ve akıllı teknolojileri kullanarak mekanik otoparklara dönüştüreceğiz. 

Tarihi Yarımada’nın trafiğine çözüm olacak konumlar seçerek projelendireceğimiz ve çevresinde raylı sistemlerle entegre devreye alacağımız 5 yeni Park Et & Devam Et otopark yapacağız. Park Et & Devam Et otoparklarına aracını bırakarak toplu taşımaya geçiş yapan vatandaşlarımıza indirim uygulayacağız.

            10-  Ulaşımda Yenilikçi ve Çevreci Dönüşüm Devam Edecek

İstanbul’un ulaşımına yönelik hayata geçireceğimiz tüm projeleri, trafiğe ve ulaşıma olan artılarının yanında iklim ve çevreye olan katkılarını düşünerek hayata geçireceğiz. Otobüslerimizde başladığımız elektrikli araç dönüşümünü hızla devam ettirecek, yapacağımız raylı sistemlerle birlikte karbon salınımını önemli ölçüde azaltacağız. 1.300 elektrikli otobüse ek olarak metrobüslerimizde de dönüşüme devam edeceğiz. Çevre dostu elektrikli sisteme geçiş için 250 elektrikli metrobüsümüzle filomuzu güçlendireceğiz.

Sadece kara ulaşımında değil deniz ulaşımında da dönüşümü devam ettireceğiz. Deniz taksilerimizde başlattığımız karbonsuz deniz ulaşımı projemizi tüm deniz filomuz için hayata geçireceğiz.

Her gün trafiğe katılan milyonlarca İstanbullunun trafikte can ve mal kaybı yaşamaması için önlem alacağız. Kaza tahmin ve önleme sistemini hayata geçirerek trafik kazalarından kaynaklı can ve mal kayıplarını azaltacağız.