İşsizlik ve enflasyon baskısı altında yaşayan, dar gelirli İstanbullular için onlarca farklı sosyal yardım projemizi 2019’dan bu yana hayata geçirdik. Özellikle çocuklar, kadınlar ve gençlerin eşit ve adil bir şehirde yaşamalarını sağlamak için bugüne kadar var gücümüzle çalıştık. Bugünden sonrasında da eğitime, sağlığa ve sosyal desteklere olan yatırımlarımızı belirlenen kriterlere ve İstanbulluların ihtiyaçlarına göre çeşitlendirerek ve artırarak sürdüreceğiz.

Yeni dönemimizde de sürdüreceğimiz destek ve yatırımlarımızı 10 ana başlık altında topladık.

            1-  10 Bölgede 10 Sosyal Yaşam Merkezi Açacağız

10 bölgede açacağımız 10 sosyal yaşam merkezimizle birçok hizmetimizi tek yerde toplayarak İstanbullular için tek yerden hizmet alabilecekleri yeni merkezler ortaya çıkaracağız. Bugüne kadar açtığımız 11 sosyal yaşam merkezine ek olarak açacağımız 10 yeni merkezde yaşlı bakım kreşi, halk süt dağıtım merkezi, İBB kadın ve kuşaklararası yaşam merkezi gibi bölgeye uygun ihtiyaçların hepsi bir arada yer alacak. Yaşam merkezlerimize ek olarak 4 yeni huzur ve bakımevimizi de açacağız. Huzur ve bakımevlerimizin biri Anadolu, 3 tanesi ise Avrupa Yakası’nda yer alacak.

            2-  600 Bin Haneye Sosyal Destek, Her İlçeye Bir Kent Lokantası!

İhtiyaç sahibi ailelerimize yeni dönemde de desteklerimizi sürdürecek, bir yılda doğrudan 600 bin haneye 4 milyon kez sosyal destek sağlayacağız. Tek emekli maaşıyla geçinen hanelerin beslenme şartlarını daha iyi hale getirmek için yıllık 10.000 TL’lik pazar desteği vereceğiz. Yine tek emekli maaşıyla geçinen hanelere günde bir ekmeği Halk Ekmek büfelerinden ücretsiz olarak sağlayacağız. Gezici aşevlerimizle sokakta yaşayan veya sosyal yardımlarımızdan faydalanan İstanbullularımıza 5 yılda 75 milyon öğün yemeği ücretsiz olarak dağıtacağız.

Bugüne kadar açtığımız Kent Lokantaları’nda sağlıklı, uygun fiyatlı, doyurucu ve lezzetli menülerimizle İstanbullularla buluştuk. Açtığımız 10 Kent Lokantası’na ek olarak her ilçeye bir Kent Lokantası açacak, toplamda 39 Kent Lokantası’na ulaşacağız. Sağlıklı ve uygun fiyatlı yemeklerimizle tüm İstanbullulara ulaşacağız.

            3-  İhtiyaç Duydukları Her Alanda Kadınların Yanındayız

İstanbul’da yaşayan tüm kadınların sağlıklı ve güvende olması, iyi beslenebilmesi; çocuğu varsa onu büyütürken karşılaştıkları zorlukların hafifletilmesi, kendi işlerini yönetebilmeleri, yönetirken desteklenmeleri gibi her kadının nerede, ne şekilde desteğe ihtiyacı varsa desteklerimizle onların yanında olmaya, önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.

Anne adaylarına ve annelere yardım elimizi uzatacağız: İhtiyaç sahibi 100 bin anne adayına Hamile Beslenme Paketi dağıtacağız. Yoksulluk sınırının altında geliri bulunan ve 0-2 yaş arası bebek sahibi olan 10 bin hanenin ayda bir paket bebek bezi ve bir kutu mamasını karşılayacağız. Engelli çocuğu bulunan 50 bin anneye 5.000 TL değerinde maddi destek sağlayacağız.

Sağlık güvencesi olmayan kadınların yanındayız: 5 yıl boyunca 150 bin sağlık güvencesi olmayan kadına İBB Kadın Sağlık Kartı sağlayacak ve böylelikle sağlık hizmetlerinden yararlanmasına olanak tanıyacağız. Açacağımız 10 yeni İBB Kadın merkezlerinde kadınların psikolojik, sosyal, sağlık ve hukuki birçok destekten faydalanmalarını sağlayacağız.

Kadın dayanışmasına destek vereceğiz: Var olan hizmetlerimize ek olarak 39 ilçede 39 mobil kadın kooperatifleri satış noktası kuracağız. Ayrıca belirlenen bölgelerde İBB çamaşırhaneleri kuracak, 5 yıl içinde bu çamaşırhanelerin sayısını 10’a çıkaracağız.

            4-  100 Bin Çifte 30 Bin TL Destek, 45 Bin Haneye Yenidoğan Destek Paketi

İhtiyaç sahibi aileleri bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da birçok alanda desteklemeye devam edeceğiz. Desteğe ihtiyacı olan, yeni bebek sahibi olan ailelere verdiğimiz yenidoğan destek paketlerimizin sayısını 3 katına çıkararak 45 bin haneye ulaştıracağız. Yeni evlenen çiftlerin de yuvalarını kurarken yanlarında olacak, ihtiyaçlarını almalarına destek sağlayacağız. 5 yıl içerisinde 100 bin yeni evli çifte 30.000 TL destek vereceğiz. Şehit ve gazi yakınlarını da yalnız bırakmayacağız; şehit ve gazi yakınlarına 5.000 TL nakit destek sağlayacağız.

Tek asgari ücretle geçinen ailelerin de ihtiyacı olan desteği almalarını sağlayacak; bu hanelerdeki bir kişiye yıllık 10.000 TL ulaşım desteği vereceğiz. Yine tek asgari ücretle geçinen hanelere yıllık 10.000 TL pazar desteği vereceğiz.

            5-  Çocukları Yalnız Bırakmayacağız

İstanbul’un doğusundan batısına tüm çocukların eşit fırsatlara sahip olması, sağlıklı beslenmesi ve iyi bir eğitim alması için çalışmalarımıza aralıksız olarak devam edeceğiz. Bugüne kadar açtığımız 100 kreş ve Halk Süt gibi ses getiren projelerimize ek olarak yeni dönemimizde de çocuklarımız için yepyeni projelere imza atacağız.

İhtiyaç sahibi ailelerin birinci sınıfa başlayan kız çocuklarının annelerine eğitime başlangıç desteği sağlayacağız. 30 bin kız çocuğuna 3.000 TL destek vereceğiz.

Şehit çocuğu, engelli veya ebeveyn kaybı yaşamış, ihtiyaç sahibi olan ilkokul, ortaokul, lise ve iyileştirme merkezlerinde eğitim ve öğrenim gören öğrencilere desteklerimizi ulaştıracağız. 100 bin öğrenciye 3.000 TL destek vereceğiz.

Çocuklarımızın daha sağlıklı beslenmesini sağlamak için beslenme desteklerimizi de artırarak sürdüreceğiz. 2024-2025 yıllarında, bir yıl içerisinde ilk ve ortaokula giden çocuklarımıza 2 milyon adet Okul Beslenme Paketi dağıtacağız.

Yuvamız İstanbul kreşlerimizin sayısını artırarak hem daha çok çocuğun eşit eğitimden faydalanmasını sağlayacak hem de annelerinin istihdama katılmasına olanak sağlayacağız. 50 yeni Yuvamız İstanbul ve 50 Yuvamız İstanbul Kısa Mola Merkezi̇ olmak üzere toplam 100 yeni merkez daha açarak kreş sayımızı 200’e çıkartacağız. Yuvamız İstanbul merkezlerinden faydalanamayan 3-14 yaş arası çocuklarımız için ise İBB Çocuk Oyun Dünyası Merkezleri açacağız.

            6-  Her Zaman Gençlerin Yanındayız!

Üniversite öğrencilerin barınma sorununa çözüm ürettiğimiz ve İBB tarihinde ilk kez açtığımız öğrenci yurtlarımızın kapasitesini üç katına çıkaracağız. İhtiyaç sahibi öğrencilerimize kıyafetten ulaşıma kadar birçok alanda ihtiyaç duydukları sosyal destekleri ulaştıracak, onların yanlarında olacağız.

14 yeni öğrenci yurdu açacak, İBB Öğrenci Yurtları kapasitesini üç katına çıkaracağız. Yeni yurtlarımızla birlikte 15.000 öğrenciye öğrenci yurtlarımızda konforlu ve güvenli barınma hizmeti sağlayacağız.

Nakit desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz. 2024-2025 eğitim döneminde 100.000 öğrenciye 15.000 TL destek vereceğiz. Eğitim bursundan yararlanamayan 100.000 öğrencinin ise eğitim dönemlerinde ulaşımdan ücretsiz olarak faydalanmalarını sağlayacağız.

Lise veya üniversitede okuyan ihtiyaç sahibi gençlere yılda iki defa kıyafet kuponu desteği vereceğiz.100.000 gence kültür sanat etkinlikleri için destek sağlayacak, gençlerin sosyal hayatlarında da onların yanlarında olmaya devam edeceğiz.

            7-  Eğitime Yatırımlarımız Artarak Devam Edecek

Eğitim hayatına devam eden çocuklar ve gençlerin eşit eğitim fırsatlarından faydalanması ve herkesin ilgi duyduğu eğitimi alabilmesi, geleceğe daha iyi hazırlanabilmesi için eğitime yaptığımız yatırımlarımızı artıracağız.

Ders atölyelerimizin sayı ve kapsamını genişletiyoruz. Ders atölyelerimizin sayısını 20’ye çıkaracak, atölyelerimizde 5 yılda 25.000 öğrenciye yüz yüze eğitim hizmeti vereceğiz. Yine ders atölyelerimizi dijital ortama taşıyarak 5 sene içerisinde 2.5 milyon öğrenciye dijital eğitim desteği sağlayacağız.

Gençlik ofislerimizi de artıracağız. 5 yılda Gençlik Ofisi sayımızı 20'ye çıkaracak, gençlik ofislerimizden 250.000 öğrencinin faydalanmasını sağlayacağız. Teknolojiye ilgi duyan gençler için açtığımız teknoloji atölyelerimizin sayısını 20’ye çıkaracak, kapasitesini artırarak daha çok ilçede daha çok kişiye erişeceğiz.

Sınav öncesinde ve tercih dönemlerinde gençlerin faydalanabilmesi için Avrupa ve Anadolu Yakası’nda ayda 10.000 kişiye hizmet verecek birer Sınav Hazırlık Merkezi açacağız. Kütüphanelerimizin sayısını artıracak; 40 yeni kütüphane açarak kütüphane sayımızı 100’e çıkaracağız.

            8-  Enstitü İstanbul İSMEK Büyüyor!

Her yaştan İstanbullunun mesleki, teknik veya kişisel gelişim için eğitimler aldığı, isteyen kursiyerlerini istihdama kazandırdığımız Enstitü İstanbul İSMEK’lerin kapsamını ve sayısını artıracağız. Enstitü İstanbul İSMEK’te 5 Uzmanlık Okulu ve 15 Eğitim Merkezi açacak, hayat boyu eğitim merkezlerimize 20 tanesini daha ekleyeceğiz. Böylelikle İstanbul’un her yerinde, daha kolay ulaşılabilir ve ücretsiz eğitimler vereceğiz. Kurslarımıza katılan ihtiyaç sahibi kursiyerlerimize de destek olacağız. 10.000 kişiye, eğitim malzemelerine destek olmak adına 3.000 TL vereceğiz.

            9-  Engellilerle Her Alanda Yan Yanayız

Özel ihtiyaç sahibi İstanbullular için sağlık merkezlerinden rahatça faydalandıkları, erişilebilir ve sosyal hayatlarını geliştiren projelere imza atacağız. Özel ihtiyaç sahibi bireylere özel spor merkezi ile ağız ve diş sağlığı merkezi açacağız. Levazım Engelli Bireyler Spor Merkezi’ni tamamlayarak hizmete açacağız. Engelli çocuklarımız için özelleştirilmiş şekilde hizmete açacağımız Ağız Diş Sağlığı Merkezleri’nde tedavi hizmetine başlayacağız.

            10-  Sağlık Her Zaman Önceliğimiz!

Ayrım gözetmeden, her yaştan İstanbulluyla iyi günlerimizde birlikte olduğumuz gibi zor zamanlarında da yanlarında olmaya devam edeceğiz. İstanbul’da sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamayan bireyler için açtığımız bütünleşik sağlık, bağımlılıkla mücadele ve psikolojik danışmanlık merkezlerimizin sayısını artıracak, uzman ekiplerimizde birlikte İstanbulluları ihtiyacı olan sağlık hizmetleriyle buluşturacağız.

Sağlık hizmetlerini tek merkeze toplayarak hizmete açtığımız Bütünleşik Sağlık Hizmetleri Merkezlerimize yeni 3 tanesini daha ekleyeceğiz. Bütünleşik Sağlık Hizmetleri Merkezlerimizde bölgesel ihtiyaca göre evde sağlık hizmetleri, engelli danışmanlığı birimleri, tıp merkezi, ağız diş sağlığı hizmetleri, bağımlılıkla mücadele birimleri, iş sağlığı ve güvenliği birimleri, obeziteyle mücadele birimleri, dijital şiddetle mücadele birimleri, PDM birimleri ve meme sağlığı birimleri gibi birimler açarak sağlıkla ilgili farklı ihtiyaçları bulunan bireyler için özelleştirdiğimiz birimlerimizle hizmet vereceğiz.

Psikolojik Danışma Merkezleri sayımızı 28’den 39’a çıkartacağız. Bağımlılıkla Mücadele Merkezlerimizin sayısını 5’ten 15’e çıkaracak daha çok bağımlılıkla mücadele eden kişiye erişeceğiz. Yalnız yaşayan ve yaş almış bireylere yönelik acil durum butonunu hayata geçirecek ve yaygınlaştıracak, acil durumlarda bu kişilere daha hızlı erişim sağlanmasına olanak sağlayacağız.

İş sağlığı ve güvenliğine yönelik birimlerimizin sayısını artıracağız. Avrupa ve Asya Yakası’nda birer tane İş Sağlığı Güvenliği Çalışma Eğitim Merkezi kuracağız. İşçi Sağlığı ve Meslek Hastalıkları Merkezlerimizi Organize Sanayi Bölgeleri’ne yakın olacak şekilde açacak, sayılarını 5’e çıkaracak ve bu merkezlerimizi etkin şekilde denetleyeceğiz.