İstanbul yapı stokunun tespitini ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için başlattığımız Hızlı Tarama Yöntemi ile yüksek riskli ve çok riskli olan 1556 binayı tespit ettik.

Hızlı Tarama Yöntemi ile Bina Tespiti Yapıyoruz

İstanbul’da yapı stokunu tespit etmek için özellikle de 1999 yılı öncesi yapılarda ilgili tespitleri gerçekleştirmek ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için 2020 yılında Hızlı Tarama Yöntemi ile Bina İnceleme Projesi’ni başlatmıştık. Hızlı Tarama Yöntemi ile ilgili adreslere giderek binalarda analizler yapıp sonuçları konut sakinleriyle paylaşıyoruz.

Hızlı Tarama Testi yaptırmak için gelen 160 bin talebin ardından ekiplerimiz bugüne kadar 35 bin yapıda analiz gerçekleştirdi. Tespitte bulunduğumuz binaları risk kategorilerine göre sınıflandırdık. Yaptığımız analizler sonucunda konutların %50’si yüksek risk ve çok yüksek riskli yapı kategorisinde yer aldı.

1556 Riskli Yapı Tespit Ettik

Hızlı Tarama Yöntemi ile yaptığımız testler ve analizler sonucunda 1556 binanın her an çökebileceği sonucuna vardık. Her an yıkılabilecek 1556 binanın 178’inde yıkım gerçekleştirdik, 96’sında resmî işlemlere başladık. Kalan 1443 bina için de ev sahipleri ve ilçe belediyelerini bilgilendirdik. İşlem başlayan binalarda yıkıma başladığımızda toplamda 2907 bağımsız birimde yıkım, 10 bini aşkın kişinin de riskli binalardan tahliye süreci gerçekleşmiş olacak.

Olası İstanbul depremine karşılık, İstanbul’da bulunan 1,2 milyon yapının 800 bini 2000 yılı öncesine ait. Yaptığımız hasar tespitine göre olası bir depremde yaklaşık 200 bin civarı yapı kullanılmaz hâle gelecek.

İBB Hızlı Tarama Yöntemi Nedir?

İBB Hızlı Tarama Yöntemi ile başvuruda konu olan binaların depreme uygunluklarını ve risk yapılarını tespit ederek bölgenin mevcut durumu hakkında analizlerde bulunuyoruz Hızlı Tarama Yöntemi hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

İBB Kira Yardımı Ne Kadar?

Hızlı Tarama Yöntemi ve kentsel dönüşüm kapsamında binaları yıkılan ve risksiz yapılara tahliye edilen kiracılar ve ev sahipleri için kentsel dönüşüm kira yardımı uygulamasına devam ediyoruz. İBB Meclisi’nde alınan karar sonucunda, yıkılan binaların mülk sahiplerine ve kiracılarına aylık 7 bin TL kira desteğinde bulunuyoruz. Riskli binalarda yaşayan ve İBB kentsek dönüşüm kapsamında binası yıkılan İstanbullular, devletin verdiği 5.500 TL kira yardımının yanı sıra ekstra olarak 7.000 TL’lik İBB kira desteğinden yararlanabiliyor. Ayrıca dar gelirli emeklilerimize, bakanlık kira yardımının üzerine 9.000 TL kira desteği sağlıyoruz.