I. Mahmud tarafından 1732-1733 yılları arasında inşa ettirilen Taksim Maksemi’ni, Cumhuriyetîn 100. yılında, Cumhuriyet Müzesi olarak açarak İstanbullulara kazandırdık.

Taksim Cumhuriyet Müzesi Açıldı

Türkiye’nin ilk modern meydanlarından birisi olan Taksim’de, Cumhuriyet Müzesi ile birlikte cumhuriyet kimliğini pekiştiriyoruz. Taksim Meydanı’na adını veren, bölgenin simge yapılarından biri olan ve geçmişte suyun dağıtımında kullanılan Taksim Maksemi’ni restore ettik. Yeniden işlevlendirme çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından tarihî yapıyı Cumhuriyet Müzesi olarak İstanbul’a kazandırdık.

Cumhuriyetin ilanından bayramlarına, mücadele alanlarından başarılara uzanan kapsamlı bir panorama sunan müze, koleksiyonun yanı sıra Cumhuriyet Müzesi kültürel ve sosyal etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Müze koleksiyonunu ziyaretçileriyle buluşturan sergide, cumhuriyetin Atatürk’lü yılları konu ediliyor.

Taksim Cumhuriyet Müzesi Nerede?

Taksim Cumhuriyet Müzesi, Taksim Meydanı’nda Taksim Maksemi içerisinde yer alıyor.

Taksim Cumhuriyet Müzesi adres Şehit Muhtar Mahallesi, Taksim Caddesi, Beyoğlu/İstanbul

Taksim Cumhuriyet Müzesi Nerede?

Taksim Maksemi Tarihi

Taksim İstiklal Caddesi ve Taksim Sokağı’nın kesiştiği köşede konumlanan Taksim Maksemi, 1732-33 yılları arasında I. Mahmud tarafından inşa ettirildi. Sekizgen planlı olan Taksim Maksemi, Taksim Suyu Tesisleri Beyoğlu-Galata, Tophane-Fındıklı ve Kasımpaşa’nın su ihtiyacını karşılayan ve suyoluyla şehre suyun dağıtıldığı bir yapıydı.