940 milyon liralık yatırımla, Marmara Denizi’ni müsilaj tehdidinden korumak için başladığımız Ataköy Atıksu Tüneli çalışmalarında önemli bir aşamaya geldik.

Marmara Denizi’ni Müsilaj Tehdidinden Koruyoruz

İSKİ tarafından projelendirilen Ataköy Atıksu Tüneli, Marmara Denizi’ni afet niteliğinde yaşanan müsilaj tehdidinden korumak için yürüttüğümüz önemli çalışmalardan birisi. Mevcut durumda Küçükçekmece Gölü’nün sol havzasından toplanan atık sular Küçükçekmece Ön Arıtma Tesisi’ne yönlendirilerek ön arıtmaya değil direkt olarak ileri biyolojik arıtmaya girecek. İleri biyolojik arıtmaya giren atık sularda bulunan kirletici maddeler giderilecek ve böylece Marmara Denizi, çevre ve halk sağlığı açısından korunacak.

Ataköy Atıksu Tüneli Çalışmaları Devam Ediyor

Ataköy Atıksu Tüneli için TBM cihazımız 3895 metrelik kazma işlemini tamamlayarak Yeşilköy şantiyesine ulaştı. Ataköy Atıksu Tüneli çalışmalarımız tamamlandıktan sonra İstanbul’un atık sularının tamamını ileri biyolojik arıtmadan geçerek Ataköy’den Marmara Denizi’ne deşarj edilecek. Böylece bir damla atık su bile ileri biyolojik arıtmaya girmeden Marmara Denizi’ne aktarılmayacak. Ataköy Atıksu Tüneli ile ayrıca mevcutta yetersiz kapasitede çalışan kuşaklama kolektörlerinin de yükünü azaltacağız ve atık sulardan kaynaklı su baskınlarını da önleyeceğiz.

Ataköy Atıksu Tüneli, Küçükçekmece Ön Arıtma Tesisi’nden başlayıp Küçükçekmece ve Bakırköy’den geçip Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ne ulaşacak. Ø3600mm çaplı ve 8620 metre uzunluğundaki Ataköy Atıksu Tüneli, 6 adet tünel şaftı ve 635 metre Ø1200/1800 mm “branşman” tünelinden oluşuyor. Ataköy Atıksu Tüneli çalışmalarında 3895 metrelik tünel kısmını ve 4 tane şaftı tamamlayarak S4 numaralı şafta ulaştık.