İstanbul’un emanetine gözümüz gibi bakıyor, mutlak koruma alanlarında mevzuata uygun olmayan yapı ve işgallere son veriyoruz. Sadece havzaları ve suları değil aynı zamanda yaban hayatını ve doğal yaşamı da koruyoruz.

2023 Yılında 306 Kaçak Yapı Yıktık

Havza Mevzuatı gereği 0-1000 metrelik alanlarda herhangi bir yapılaşmanın olmaması gerekiyor. Hiçbir aile, statü ya da görüş ayırt etmeden havza koruma kararlılığımıza devam ediyoruz. Son 20 yılın rekorunu kırarak sadece 2023 yılında havzalarda 306 kaçak yapı yıktık.

Sadece Anadolu Yakası’nda, 4,5 yılda 197 kaçak yapıyı yıktık. Şile’nin Esenceli Mahallesi’nde geçtiğimiz 13 yıl boyunca mutlak koruma alanındaki bölgede tek bir kaçak yapıya dokunulmamıştı. Ancak Havza Mevzuatı gereğince mutlak koruma alanı olan bu bölgedeki 21 kaçak yapıya son verdik.

Avrupa Yakası’nda ise yine 4,5 yılda 684 kaçak yapıyı yıkarak mutlak koruma alanlarını ve havzaları işgallerden arındırdık. Ruhsatsız yapılarla işgallerin en yoğun olduğu Çatalca Celepköy’de de kaçak yapılaşmaları yıktık.

Kaçak Yapıları Yıkarak Yeniden Yeşillendiriyoruz

Su kaynaklarımızı, doğamızı ve yaban hayatını korumaya devam ediyoruz. İşgallere ve kaçak yapılaşmaya son verdiğimiz noktaları tekrardan ranta ya da imara açmıyor, İstanbul’a geri kazandırıyoruz. İSKİ’nin kamulaştırdığı tüm arazileri ağaçlandırarak beton grisinden kurtardık.