Mustafa Kemal Atatürk’ü 16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’tan kalkarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapuru kaptanının adını taşıyan “İsmail Hakkı Durusu Vapuru”nu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıldönümünde İstanbul’a yeniden kazandırdık.

İsmail Hakkı Durusu Vapuru Yeniden Boğaz’da

Haliç Tersanesi’nde 1985 yılında “Karşıyaka” adıyla yapılan ve ilk olarak İzmir’de çalışan vapurun adı, 19 Mayıs 1999’da Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından “İsmail Hakkı Durusu” olarak değiştirildi. Tarihi öneme sahip olan İsmail Hakkı Durusu Vapuru 2016 yılında kadar hizmet vermeye devam etti. Vapur, olası devir işlemleri nedeniyle uzun süre atıl bir şekilde Haliç Tersanesi’nde bekletilmişti. Periyodik bakımları yapılan vapur, 24 Temmuz 2023 tarihinde detaylı bir restorasyon çalışmasına alındı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapuru’nun kaptanının adını taşıyan vapuru atıl durumdan kurtararak restore ettik ve hak ettiği yere geri kazandırdık. 150’den fazla kişinin görev aldığı restorasyon sürecinin tamamlanmasının ardından vapur, Kadıköy-Beşiktaş, Kabataş-Adalar, Kadıköy-Karaköy-Eminönü, uzun Boğaz Turu ve Boğaz gidiş-geliş hatlarında sefere başlayacak. İstanbullulara nostaljik bir seyir keyfi yaşatacak İsmail Hakkı Durusu Vapuru içerisinde ayrıca Vapur Kafe de yer alıyor.

İsmail Hakkı Durusu Vapuru Restorasyonunu Tamamladık

2023 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sürecinde vapurun ana makine ve yardımcı makineleri hariç geminin tamamını değiştirip yeniledik. Atıl durumdaki vapuru havuza alarak gemi takaryaların üzerine oturtuldu. Yapılan sac ölçümlerine istinaden değişmesi gereken sacların değişimi karinada gerçekleşti. Geminin tüm elektrik devreleri, panoları boru devreleri, seyir ve haberleşme sistemleri değiştirildi. Yolcu salonları daha emniyetli ve konforlu bir hâle getirildi. Açık yolcu salonlarında ise ahşap yerine, geminin daha uzun yıllar hizmet vermesi öngörülerek ahşap görünümlü kompozit tercih edildi. Yangına karşı daha emniyetli bir sistem olan panel sistemi kullanıldı. Harici olarak kamaralar, ıslak zeminler ve kaptan köşkü tamamen değiştirildi.

İsmail Hakkı Durusu Vapuru’nun detaylı değişimini buradan izleyebilirsiniz.