1912 yılında İstanbul’un yedinci tepesi olarak bilinen Kocamustafapaşa Tepesi’ne Bolulu Habib Bey tarafından İtalyan mimar Giulio Mongeri’ye tasarlatılan Bulgur Palas’ın restorasyonunu tamamladık. Restorasyonu tamamlanan Bulgur Palas, İstanbullular için Tarihî Yarımada’da yepyeni bir kültür merkezi haline geliyor.

Bulgur Palas'ın Restorasyonunu Tamamladık

Bulgur Palas, 2021 yılında özel mülk iken tarafımızca satın alındı ve kamusal kullanıma açılmak üzere İBB Miras tarafından restorasyonuna başlanmıştı. Restorasyonu tamamlanan Bulgur Palas, özel arşivlerin yer aldığı kütüphanesiyle, sergi salonuyla, sosyal alanlarıyla kapılarını açtı. Bulgur Palas'ta ayrıca Sarayburnu, Çemberlitaş, Süleymaniye, Fatih, Yavuz Selim ve Edirnekapı manzaralarının seyredilebileceği seyir terası da yer alıyor.

Tarihî Yarımada’nın yedi tepesinden birinde yer alan Bulgur Palas, İstanbullular için yeni kültür-sanat odaklı bir yaşam alanı oluyor. Geçici sergi, kütüphane, atölye ve etkinlik alanlarıyla ve aslında uygun kalarak restore ettiğimiz, etkileyici mimarisiyle sanatseverlerin uğrak yerlerinden biri hâline gelecek.

Bulgur Kralı Habib Bey’den İBB’ye “Bulgur Palas”

Şatoyu andıran görkemli yapısı, konumu ve yüz yılın üzerindeki tarihi sebebiyle birçok eski İstanbul fotoğrafında karşımıza çıkan Bulgur Palas, Bolulu Mehmet Habib Bey tarafından 1912 yılında İtalyan mimar Giulio Mongeri’ye tasarlatılmıştır. Öncesinde İttihat Terakki Cemiyeti’nin teşkilatlanmasında önemli görevler üstlenen ve Bolu mebusu seçilen Habib Bey, II. Meşrutiyet’in ilanından sonra ise iktisadi alanda yaşanan değişimler sebebiyle ordunun ihtiyaçlarının yerel kanallardan temini gerekmiştir. Bu dönemde cemiyetle olan bağlantıları sebebiyle imtiyazlar kazanan Habib Bey, vagon satın alarak Anadolu’dan buğday, arpa, bulgur gibi tahılların İstanbul’a ve cepheye nakledilmesi işlerini üstlenmiştir. 

Bu işten elde ettiği servet sebebiyle “Bulgur Kralı Habib Bey” olarak anılan Habib Bey tarafından yaptırılan konak da semt halkı tarafından “Bulgur Palas” olarak anılmaya başlamıştır. 

Mehmet Habib Bey’in konağın ücretini ve Osmanlı Bankası’ndan aldığı borçları ödeyememesi sebebiyle 1926’da Osmanlı Bankası’na devredilen bina, uzun yıllar Osmanlı Arşivi olarak kullanılmıştır. 

Görkemli Mimarisiyle Büyülüyor

İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlanan yapı, Birinci Ulusal Mimarlık akımının özelliklerini taşımaktadır. Milli Mimari, Milli Mimari Rönesansı ve Neo-Klasik Üslup olarak da bilinen Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi 1908-30 yılları arasına tarihlendirilir. Şatoyu andıran mimarisiyle Bulgur Palas, etrafı yüksek duvarlarla çevrili bir avlu içerisinde büyük kagir bir yapı olarak İstanbul’un Fatih ilçesinde yer almaktadır. Taş-tuğla malzemeden inşa edilen yapının inşasında kullanılan malzemelerin bir kısmının yurt dışından getirildiği bilinmektedir. Tuğla duvarlar sıvasız olup sadece kuleli kısım sıvalıdır. Tavan döşemeleri çelik putrelli volta döşemedir. Bodrum kat, üç normal kat ve çatı katından oluşan konağın bir de kulesi bulunmaktadır.

İstanbul’da dünyaya gelen ve İtalya’da eğitim gören mimari Giulio Mongeri’nin İstanbul’da tasarladığı yapılar arasında Edoardo De Nari ile birlikte tasarladığı İstiklal Caddesi Saint Antonio Kilisesi projesi, Nurettin Bey Pavyonu, Generali Han, Taksim Cumhuriyet Anıtı kaidesi ile Bulgur Palas bulunmaktadır.