İstanbullu çiftçilerin üretim maliyetlerini azaltmak ve üretimden çekilen çiftçileri geri kazanmak için tarım desteği veriyor, üreticilerimizin yanında oluyoruz.

İstanbul, birçok yönden Türkiye’nin en büyük şehri olmasının yanında tarım ve hayvancılık faaliyetleri göz önüne alındığında da verimli topraklara ve tarım alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Bu verimli toprakların betonlaşmasının önüne geçmek, tarımı ve hayvancılığın devam etmesini sağlamak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bugüne kadar birçok farklı tarım ve hayvancılık desteği verdik. Balıkçılıktan arıcılığa kadar birçok farklı kolda hem üreticilerimizin yanında yer aldık hem de birlik ve kooperatifleri güçlendirecek adımlar attık.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi çatısı altında üretici örgütleri, birlik ve kooperatiflerle birlik olduk, hayvancılar ve çiftçiler için sera ve ekipman destekleri sağladık, eğitimler verdik. Üretimin maliyetinin ve zahmetinin azalıp kalitesinin artmasına önayak olduk.

Çiftçi desteklerimizi sadece tohum ve ekipman desteğiyle sınırlı tutmadık; sebze ve meyveler gibi üretilen tüm ürünlerin üreticiden tüketiciye aracısız ulaşmasını sağladık, Üretici/Kooperatif Pazarları kurduk.

İBB Üretici Desteği Kimleri Kapsıyor?

İBB üretici desteği; İstanbul’da balıkçılık, hayvancılık, çiftçilik, arıcılık yapan tüm üreticileri kapsıyor. Üretim yapmak isteyenler ise eğitimlerimizden faydalanabiliyor. Halk Bostanları, Okul Bostanları ve Üretici Pazarları gibi birçok projemizden ise tüm İstanbullular yararlanabiliyor.

İstanbul Tarım ve Hayvancılık Destekleri

İstanbul’da Tarım ve Hayvancılığı Desteklemek İçin Ne Yaptık?

 İstanbullu çiftçilere mazot, damla sulama hortumu, malç naylonu gibi ekipmanların yanı sıra tohum ve fide destekleri vererek üretimlerine katkı sağladık.

  • Yazlık ve Kışlık Fide Desteği: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait seralarda ürettiğimiz 55 milyondan fazla yazlık ve kışlık fideyi, çiftçilik yapan üreticilerimize ücretsiz olarak dağıttık.
  • Yağlık Ayçiçeği Tohumu Desteği: 8.947 torba tohum desteğini, yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize verdik.
  • Ekmeklik Buğday Tohumu Desteği: Öncesinde tarla denemesi yaptığımız yüksek verimli ve iyi kalitedeki 2 farklı çeşitte 2.973 ton buğday tohumu desteğini 3.726 çitfçimize sağladık.
  • Silajlık Mısır Tohumu Desteği: Hayvancılıkla geçinen İstanbullu üreticilerimize silajlarını kendileri yapabilmeleri için 5.750 torba silajlık mısır tohumu desteği verdik.
  • Arpa ve Yulaf Tohumu Desteği: 2.078 ton arpa ve yulaf tohum desteğini hayvancılık yapan İstanbullulu çiftçilerin yem ihtiyaçlarını üreterek karşılamaları için verdik.
  • Sığır ve Manda Süt Yemi Desteği: 4.472 ton süt yemi desteğini son üç yolunca İstanbul’un 18 ilçesindeki 1.130 büyükbaş hayvan yetiştiricisine verdik.
  • Kuzu Besi Yemi Desteği: Son üç yılda 5.006 ton besi yemini 17 ilçedeki 740 küçükbaş hayvan yetiştiricisine destek olarak verdik.
  • Arı Yemi Desteği: İstanbul’un farklı ilçelerinde yer alan 645 arı üreticisine son üç yıl içerisinde 197 ton arı yemi desteği sağladık.
  • Gübre Desteği: Çiftçilerimizin maliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturan 308 ton gübreyi İstanbul’da üretim yapan çiftçilerimize destek olarak sağladık.
  • Mazot Desteği: Yine üreticilerimizin büyük maliyetlerinden birisi olan mazot ihtiyacını karşılamak için harekete geçtik. Kendi tankerlerimizle çiftçinin traktörünün yer aldığı mahalleye götürdük. 708.605 litre mazot desteğini, çiftçilerimize mazot almak için mazot kullanmalarına gerek kalmadan iletilmesini sağladık.
  • Damla Sulama Hortumu Desteği: Çiftçilerimize, su tasarrufu yaparak üretimlerini yapabilmeleri ve verim artışını sağlamaları için 362 kilometre uzunluğunda damla sulama hortumu desteği verdik.
  • Malç Naylonu Desteği: Hem yabani otlarla mücadeleyi kolaylaştıran hem de su tasarrufu sağlayan 1.500 kilometre uzunluğunda malç naylonunu çiftçilerimize destek olarak sağladık. Malç naylonu, yabani otların gelişimini azaltması sebebiyle tarımda ilaç kullanımını da azaltıyor.
  • Biyoteknik Mücadele Aracı Desteği: Sebze üretimi yapan çiftçilerimize, hastalığa sebebiyet veren zararlıların ilaçsız engellenmesini sağlayan sarı tuzak (biyoteknik mücadele aracı) desteği sağladık.

İstanbul’da Balıkçılığı Desteklemek İçin Ne Yaptık?

2019 yılından bugüne kadar İstanbul’un değerli denizlerini korumak için birçok altyapı yatırımı yaptık, Haliç’i temizledik, denizlere karışan atık suları engelledik. Denizleri korurken geçimini denizden sağlayan küçük ölçekli balıkçılarımızı da unutmadık. Teknelerinin bakımını yapabilmeleri için küçük ölçekli balıkçılara tekne bakım malzemesi desteği sağladık. Yine küçük ölçekli balıkçılarımıza koruyucu donanım desteği vererek balıkçı tulumu ve çizme ihtiyaçları için yanlarında olduk.

Üretici Birliklerinin de Yanındayız

Üreticilerin yoğun olarak bulunduğu İstanbul’un ilçe ve köylerinde yer alan kooperatif ve birliklerin ihtiyaç duyduğu ekipman, makine ve sera gibi destekleri sağlayarak bireysel üreticilerin yanı sıra kooperatiflerin de yanında olduk. Destek sağladığımız üretici birliklerinin arasında S.S. Seymen Köyü, S.S. Akbaba, Alibahadır, Mahmutşevketpaşa ve Paşamandıra ve Göçbeyli Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Silivri, Çatalca ve Büyükçekmece Ziraat Odaları ile İstanbul Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yer alıyor.

İBB Şile Arıcılık Merkezi

İBB Şile Arıcılık Merkezi’ni Hayata Geçirdik

İstanbul’da arıcılığın gelişmesine destek sağlamak, arıcılık yapan üreticileri desteklemek ve ihtiyaçlarını karşılayarak üretimin kalitesini artırmak için Şile Arıcılık Merkezi’ni hayata geçirdik. İstanbul Şile ilçesine bağlı Yeniköy’de hizmete açtığımız Arıcılığın Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Eğitim Merkezi’nin içerisinde arıcılık ürünleri olan propolis, bal, arı ekmeği ve polen gibi ürünlerin işlenmesini sağlayan makine ve ekipmanlar yer alıyor. 320 metrekare olarak inşa edilen Şile Arıcılık Merkezi içerisinde makine ve ekipmanların yanı sıra farklı çalışmalar ve araştırmalar yapılacak alanlara da ev sahipliği yapıyor.

Üretici Pazarlarını İstanbullularla Buluşturduk

İstanbulluları taze, uygun fiyatlı ürünlerle buluşturmak, üreticilerin ise üretimlerini aracısız olarak satabilmelerine olanak sağlamak için Üretici Pazarları kurduk. Hem İstanbullu üreticiler hem de tüm ülkemizdeki kooperatiflerin Üretici ve Kooperatif Pazarları’nda aracısız şekilde tüketiciyle buluşmalarını sağlıyoruz.

İBB Çiftçilik ve Hayvancılık Eğitimleri Veriyoruz

İstanbul’da çiftçiliğin payını ve verimini artırmak için eğitimler veriyor, üreticilerimizin emeklerini daha doğru şekilde yönlendirmeleri için çalışmalar yürütüyoruz. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizi de hayvanların bakımı ve hastalıklarla mücadele gibi konularda eğitim almalarını sağlıyor, üreticileri bilinçlendirerek tüketici sağlığının korunmasına da aracılık ediyoruz. Bu kapsamda çiftçilerimiz için hastalık ve zararlılarla mücadele, tarım teknikleri, kooperatifleşme, bitki bakımı gibi eğitimler veriyoruz. Hayvancılarımız için ise buzağı bakımı ve beslenmesi, süt hijyeni ve sanitasyon gibi eğitimler veriyoruz.

Üreticilerimize verdiğimiz eğitimlerin yanı sıra ilkokullarda da eğitim veriyor, çocukları küçük yaşta üretimle tanıştırıyoruz. Her yıl yaklaşık 30 bin çocuğa tarım ve su ürünleri hakkında eğitimler veriyoruz.

Pendik Halk Bostanı

İstanbul’a Bostanlarını Geri Kazandırıyoruz

Sadece üreticilerin değil tüm İstanbulluların toprakla, üretimle iç içe olmasını sağlamak için bostanlar kuruyor, birlikte üretiyoruz. Halk Bostanları projemiz için ilk etapta Pendik Kurtköy ve Kartal Karlıktepe’de iki adet İBB Halk Bostanı’nı hizmete açtık.

Çocukların da tarımla, toprakla buluşmasını sağlamak için 2022 yılında başlattığımız Okul Bostanları projesini sürdürüyoruz. Talep eden okullarda bostan alanı ortaya çıkarıyor, eğitimler veriyor, çocuklar ve öğretmenleriyle birlikte fidelerimizi dikiyoruz.

İstanbul’da büyük beğeni ve talep gören İBB Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezlerimizde de bostanlar yapıyoruz. İBB kreşlerinde kurduğumuz bostanlarla çocuklarla birlikte fide dikim etkinlikleri yapıyor, 3-6 yaş arası çocuklarımızı tarımla buluşturuyoruz.

Yerel Tohum Üretim ve Muhafaza Merkezi Kurduk

Ülkemizde bulunan yerel tohumları toplayarak muhafaza edilmesini sağlamak için Yerel Tohum Üretim ve Muhafaza Merkezi’ni kurduk. Hizmete açtığımız Büyükdere Atatürk Fidanlığı içerisinde kurduğumuz Yerel Tohum Üretim ve Muhafaza merkezinde hem atalık tohumları toplayarak muhafaza edilmesini sağlıyor hem de bu tohumlardan fide üreterek isteyen çiftçi ve İstanbullulara dağıtılmasını sağlıyoruz.

İBB Tarım ve Hayvancılık Destekleri

Üretimle İlgili Her Alanda İstanbulluların Yanındayız

İstanbul’da tarım ve hayvancılık ile ilgili yaptığımız tüm yatırım ve desteklerin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde de farklı araştırma ve denemeler yapıyor, ürün çeşitliliğini ve kalite standartlarını sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz.

Bu kapsamda Çatalca Kestanelik Mezbahası’nı hizmete açtık. İstanbul’da ürün çeşitliliğini artırmak için demonstrasyon çalışmaları ve deneme ekimleri yapıyoruz. İstanbul’da çilek bahçeleri kurduk ve yerli arpa, buğday, yulaf, ayçiçeği ve mısır tohumları için çiftçi standartlarında deneme ekimleri yaptık.

Gıdada hem üreticinin refahını artırmak hem de tüketicinin aracısız sağlıklı ve uygun fiyatlı gıdaya erişimini kolaylaştırmak için Gıda Strateji Belgesi’ni hazırladık. 2021 yılından bu yana Milano Kentsel Gıda Paktı’na üyeyiz ve 2023 yılından bu yana da yürütme komitesinde yer alıyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından açılan Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı’na Topraktan Fileye Gıda İzleme Modeli projemizle başvuru yaptık ve kabul edildik.

İstanbul’un tarım alanlarını canlandırmak, gıda standardını yükseltmek ve üreticilerin daha iyi üretim yapabilmelerini sağlamak için çalışmalarımızı aralıksız şekilde sürdüreceğiz.